LANI 36 553 ROĐENIH

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN NATALITETOM U HRVATA: ‘Imamo pozitivan trend u broju rođene djece’

‘Tu vidimo jedan pozitivan trend, no daleko je to od kompletnog anuliranja negativnog trenda’

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako se iz podatka da je lani rođeno 36.553 djece, a godinu ranije 35.905 djece vidljivo da je riječ o pozitivnom trendu u broju djece rođene u Hrvatskoj.

“Prema podacima Ministarstva uprave imamo solidne vijesti – broj rođenih 2019. je 36.553 što je više nego 2018. kada je bilo 35.905 , a 2017. bilo je rođeno 35.221. Tu vidimo jedan pozitivan trend, no daleko je to od kompletnog anuliranja negativnog trenda”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Premijer je najavio da će na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost u 13 sati biti bitne dvije teme: stanje vezano uz koronavirus i pripreme za radnje koje Vlada treba poduzeti oko mogućeg migracijskog vala. Plenković je govorio i o novom natječaju “Zaželi II” izvijestivši da je Vlada dosad uložila 7,6 milijardi kuna u aktivne mjere zapošljavanja.

Dodao je da je za novi natječaj od 300 milijuna kuna koji je pokrenut 19. veljače, u samo nekoliko dana, došlo više prijava od ukupnog iznosa natječaja. Oko 80 posto postojećih korisnika želi nastavak tih mjera i ministar rada Josip Aladrović stoga je poduzeo mjere kako bi se iznašlo dodatnih 200 milijuna kuna, dakle, da se ukupno iznađe 500 milijuna kuna, rekao je Plenković.

Time ćemo, kazao je, nastaviti osiguravati radna mjesta za 6.300 zaposlenih žena, kako bi za više od 30.000 krajnjih korisnika odnosno starijih sugrađana koji trebaju pomoć i skrb moglo osigurati da također imaju kvalitetan život.

HRVATI IZUMIRU: Nalazimo se u skupini zemalja s najvećim padom broja stanovnika

Povratak na Net.hr