470 MILIJUNA KUNA ZA INFRASTRUKTURU

PRELIMINARNI IZNOS ŠTETA OD POTRESA NA INFRASTRUKTURI: Najveće štete pretrpjela je elektrodistribucijska mreža HEP-a

Premda se štete od potresa na Baniji još utvrđuju, preliminarni iznos šteta na prometnoj, elektroenergetskoj i vodnoj infrastrukturi doseže 470 milijuna kuna

Preliminarni iznos šteta od potresa na Baniji na prometnoj, elektroenergetskoj i vodnoj infrastrukturi doseže čak 470 milijuna kuna, piše u četvrtak Jutarnji list. Obnova te infrastrukture je ključna za povratak u normalan život tamošnjih stanovnika kao i obnova njihovih domova, a na sanaciji tih šteta na infrastrukturi već se naveliko radi, navodi dnevnik.

Najveće štete pretrpjela elektrodistribucijska mreža HEP-a

Najveće štete od potresa pretrpjela je elektrodistribucijska mreža HEP-a odnosno HEP-a ODS-a. U HEP-u kažu da procjena štete od potresa 29. prosinca 2020. na njihovoj distribucijskoj mreži iznosi oko 200 milijuna kuna i da će se točniji iznos štete moći utvrditi detaljnom snimkom stanja svake pojedine trafostanice. U potresu je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica.

Sanacija popucalih nasipa na području malog sliva Banovina koštat će između 70 i 100 milijuna kuna. U Hrvatskim vodama ističu da će preciznije procjene biti moguće utvrditi tek nakon istražnih radova te odabira tehničkih rješenja i izrade elaborata sanacije.

Prema preliminarnoj procjeni, štete na državnim cestama i cestovnim objektima, koje su nastale u potresu 29. prosinca 2020. na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije iznose 75 milijuna kuna. U Hrvatskim cestama kažu da se većinom radi o oštećenjima zbog otvaranja novih i aktiviranja postojećih klizišta, oštećenjima na mostovima, kao i pukotinama na kolnicima. Prema prvim podacima, štete od potresa na županijskim i lokalnim cestama iznose oko 20 milijuna kuna.

‘PETRINJA BI MOGLA POSTATI GRAD DUHOVA’: Gradonačelnik je frustriran, traži brzu reakciju: ‘Ljudi su u dilemama kako živjeti ovdje’

Obnova sisačkog željezničkog kolodvora

Obnova sisačkog željezničkog kolodvora tek je nedavno završena, a taj zaštićeni spomenik kulture sad je teško oštećen u potresu. Nakon procjene štete na svim potresom pogođenim objektima poduzet će se sve potrebne mjere za njihovu obnovu, kažu u HŽI-ju. Prema grubim procjenama, štete od potresa na željezničkoj infrastrukturi iznose između 20 i 40 milijuna kuna. A na osnovi prvih pregleda nakon potresa procijenjena ukupna šteta na objektima Hrvatskih autocesta iznosi oko 25 milijuna kuna.

Na postrojenjima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) izravne štete nastale zbog potresa iznose oko 10 milijuna kuna. U HOPS-u navode da su najteže stradale trafostanice, i to TS Tumbri, TS Mraclin, rasklopište 110 kV TE Sisak, TS Petrinja i TS Glina, donosi Večernji list.

PREGLEDANO 15.626 OŠTEĆENIH OBJEKATA U SISAČKO-MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI: Još ih gotovo 18.000 čeka na pregled

STATIČAR O POSLIJERATNOJ OBNOVI: ‘Oštećene kuće građene su mahom nestručno, po metodi sam svoj majstor’

Povratak na Net.hr