INICIJATIVA MLADIH

PRELIJEPILI PLOČU U JASENOVCU I POSLALI PORUKU HOS-u: ‘Ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora…’

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska jutros je prelijepila ploču koju su na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavili HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba.

Iz Inicijative u priopćenju ističu kako su to učinili ‘u cilju obrane temeljnih vrijednosti Republike Hrvatske, a u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji.’

‘Plenkovićeva Vlada nije ništa poduzela u zaštiti vrijednosti temeljnih načela RH’

Naime, na ploči je istaknut tekst ‘Za dom spremni’. Iz Inicijative ističu kako je Ustavni sud potvrdio da taj tekst predstavlja ‘manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH’.

‘Raspravljajući o ovoj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora zaključio je da tekst na ploči vrijeđa žrtve i da je potrebno poduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila. Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti temeljnih načela Republike Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja ploče istu prekrila pismom članovima udruga koje su ju postavile’, priopćeno je.

PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: Saborski odbor zasjedao dva dana pa napokon donio zaključak

‘Ovom ste pločom stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države’

U pismu HOS-u Jasenovac u UDHOS-u Grada Zagreba, Inicijativa mladih za ljudska prava ističe kako je Republika Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim građanima jamči građanska i ljudska prava, te da su institucije ove države utemeljene na demokratskim načelima, što ju određuje protiv svih nedemokratskih, rasističkih, fašističkih i totalitarnih nastojanja.

‘Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkoga terora koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju’, piše u pismu udrugama koje su ploču postavile.

‘Sramotno je da vlast nije sankcionirala postavljanje ove ploče’

U pismu se dodaje kako je sramotno i obeshrabrujuće to da nositelji vlasti i institucije nisu sankcionirali ovakvo nastojanje.

‘Ako vam je zaista stalo do nacionalnih interesa RH, do demokracije, mira, stabilnosti i sigurnosti, uklonite s ovog i svakog drugog mjesta simbole fašizma i mržnje. Nadamo se da ćete razumjeti kako na taj način, osim što odajete počast svojim suborcima, iskazujete poštovanje prema državi u kojoj živite i njezinim temeljnim načelima, stoji u pismu Inicijative HOS-u.

 

Povratak na Net.hr