Otvoreno HTV-a

PREKRŠAJI, NE KAZNENA DJELA: “Mijo Crnoja pribijen je na medijski križ”

I dok oporba traži smjenu ministra Mije Crnoje, HDZ je objavio da želi čuti sve činjenice i onda, ako treba, sankcionirati. Crnoja je medijima pokazao anekse ugovora po kojima nije prekršio ugovor s gradom Samoborom o dodjeli zemljišta, kao i da je oslobođen optužbi zbog kojih je proveo nekoliko dana u pritvoru.

Gledajući psihološki i politički, Mijo Crnoja pribijen je na medijski križ, rekao je povjesničar Josip Jurčević, savjetnik Mije Crnoje u emisiji Otvoreno HTV-a u kojoj su gostovali i saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović, Berislav Jelinić iz Nacionala te novinar Ante Gugo.

Serija optužbi protiv Crnoje ne stoji i to na temelju dokumenata, tvrdi Jurčević koji je u studiju prikazao papire među kojima je aneks ugovora koji se tiče zemljišta i kojim se rok od 3 godine za izgradnju objekta poništava. Zanimljivo je da je gradonačelnik Samobora također na HTV-u kazao da će Crnoja morati vratiti zemljište.

Što se tiče prebivališta u Samoboru, Jurčević je objasnio da je on tamo prijavljen od 2003. godine, ali na drugoj adresi gdje je živio s obitelji u plaćenom stanu.

Nakon toga je ostavio prebivalište u Samoboru i preselio se u Zagreb u naslijeđeni stan. Ima pravo na to zemljište jer je obiteljsko nasljeđe došlo nakon toga. Jurčević je prikazao i dokumente za koje kaže da dokazuju da je Crnoja protupravno bio 3 dana u pritvoru.

CRNOJA POKAZAO DOKUMENTE: “Spreman sam u potpunosti namiriti dug od 2013. godine”

Utaja poreza se ne smije banalizirati

Ministar može uputiti dopis Poreznoj upravi, tražiti ispis i prikazati ga javnosti jer se moguća utaja poreze ne smije banalizirati, rekao je Franko Vidović. Sutra će SDP u Hrvatskome saboru pokrenuti postupak za opoziv Crnoje, najavio je Vidović.

Berislav Jelinić istaknuo je da Crnoja krši zakon jer ne živi tamo gdje je formalno prijavljen te da ostavlja na prosudbu Tihomiru Oreškoviću i njegovim političkim partnerima je li to adekvatan profil osobe za tu poziciju. Spomenuo je postupak koji se vodi protiv Crnoje, a odnose se na njegovo navodno sustavno maltretiranje udovice Veselina Marinova i zavarivanju njene garaže.

Neprijavljivanje boravka u Zagrebu je prekršaj, a ne kazneno djelo, rekao je novinar Ante Gugo. Spomenuo je slučaj Radimira Čačića i bivše Vlade koja je rekla da mora dati ostavku ako završi u zatvoru. Ako je samo to u pitanju, Gugo ne vidi razlog za ministrovu ostavku.

Jurčević je dodao da ako se i radilo o utaji prireza, to je tek 140 kuna mjesečno, što je i dalje u razini prekršaja.

Registar izdajnika suluda ideja

Što se tiče registra izdajnika, Jurčević je rekao da je ta ideja suluda i kad bi ministarstvo i htjelo to napraviti, ne bi moglo.

Gugo je rekao kako mu je Crnoja u neformalnom razgovoru rekao da su prije četiri godine krenuli s pričom o registru kada se strahovito pojačao broj suicida te se nadao da je tom malom provokacijom nekome uspio otvoriti oči.

MOST JE JASAN: “Ako je istina, Crnoja NE MOŽE BITI MINISTAR”

 

Povratak na Net.hr