VUKOVARSKA ŽRTVA

‘PREKO 200 DJECE ROĐENO JE IZ SILOVANJA’: Potresna ispovijest žene, žrtve silovanja u Domovinskom ratu

O ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu danas se gotovo i ne priča.  A njihove tragedije nisu doživjele niti sudski epilog. Među njima je i Snjažana Maljak čija pravda također još nije zadovoljena.

Muškarci koji su u Vukovaru silovali Snježanu Maljak i danas su na slobodi. Suđenje im je trajalo 12 godina, a u trenutku izricanja presude niti jednog od njih nije bilo pred sudom. Snježana danas za Novu TV podsjeća da pravda nije zadovoljena, ne samo kad je ona u pitanju već i brojne druge žene koje su za rata silovane. Uz to, država je više štitila zločince nego žrtve.

“Zločinci su u bijegu, prvooptuženi je pobjegao odmah prije početka samog suđenja, država mu je otkupila kuću, dala mu mogućnost bijega. Drugooptuženi je ostao do kraja, ali je pobjegao s izricanja presude. Ono što mene boli je što mu je kao bivšem policajcu, hrvatskom policajcu, sindikat policije davao plaću svih tih 12 godina. Suspendiran je, ali je pod suspenzijom primao 3900 kuna plaću i sindikat policije mu je plaćao odvjetnika, dok sam ja kao žrtva bila sama i nezaštićena u potpunosti”, priča Snježana Maljak dodajući kako je za prvooptuženim izdana međunarodna tjeralica, dok je za drugooptuženog lažirana smrt.

Maljak podsjeća da se problemu silovanih žena, koje i danas o kalvarijama svog života teško progovaraju, treba prići s posebnom pažnjom. “Kad se pojave žene su plahe, s njima treba raditi, razgovarati, da se otvore, u biti bi to trebale biti tribine po selima, jer jako je puno žena po selima koje su silovane, koje ne progovaraju, a znamo da je preko 200 djece rođeno iz silovanja”, kaže inače članica Udruge “Sunčica”.

ZLOČIN BEZ KAZNE: Tko je sve odgovarao za masakr 1991. godine u Vukovaru? Baš nitko

Povratak na Net.hr