Ostala je trudna i s nula kuna jer su je najurili

shimmer fallback

U Ministarstvu rada, podsjetimo, ograđivali su se od 'zasluga' za odredbe ugovora koje omogućuju prekid osposobljavanja u slučaju trudnoće. Za Danas.

14.9.2012.
6:58
Play logo

Povodom članka o stavci ugovora koju su stažistice dužne potpisati ukoliko žele započeti stručno osposobljavanje, a prema kojoj se ugovor raskida ustanovi li se da je stažistica trudna, javio nam se čitatelj (podaci poznati redakciji) čija je supruga to osjetila na vlastitoj koži.

"Bila je na stručnom osposobljavanju već pet mjeseci i dan poslije, nakon što joj je dijagnosticirana rizična trudnoća te propisano bolničko održavanje trudnoće, dobila je otkaz ugovora o radu s izričitom napomenom da tim prekidom gubi pravo daljnjeg nastavka stručnog osposobljavanja nakon poroda. Saznali smo i to da ostaje bez ikakvih primanja", navodi naš čitatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavac u ovim slučajevima nije privatnik

U Ministarstvu rada, podsjetimo, na upit Danas.hr-a ograđivali su se od zasluga za ovakve odredbe ugovora ističući da nemaju ovlasti nad tim, pogotovo kada su privatni poslodavci u pitanju. No, ova je žena bila na osposobljavanju u državnoj firmi, dok se u prijašnjem primjeru, o kojem smo pisali u srijedu, radilo o Centru za socijalnu skrb!

Konzultirali smo člana našeg stručnog tima u području zaštite ljudskih prava Gordana Bosanca da bismo utvrdili provodi li se diskriminacija putem ovakvih ugovora, za koje u Ministarstvu kažu da nisu "pravi ugovori", odnosno ugovori o radu na određeno ili neodređeno vrijeme.

"Apsolutno sigurno se radi o rodno uvjetovanoj diskriminaciji, jer poslodavci već kod zapošljavanja imaju diskrecijsko pravo kada odlučuju o tome je li aplikant odgovarajuće dobi i obrazovanja. Ali ako je trudnoća u pitanju, onda je prekid ugovora čista spolna diskriminacija", kaže Bosanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije važno kakav ugovor imaju

"Pritom nije važno kakav ugovor imaju – je li to ugovor o radu, djelu ili stručnom osposobljavanju. Diskriminacija je kao fenomen zabranjen u području rada i zapošljavanja", podcrtava pozivajući se na članak 8. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se primjenjuje "na postupanje svih državnih tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe s javnim ovlastima te na postupanje svih pravnih i fizičkih osoba".

Na prvom su mjestu u zakonu, među segmentima života gdje se diskriminacija zabranjuje, područja "rada i radnih uvjeta; mogućnosti obavljanja samostalne ili nesamostalne djelatnosti, uključujući kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju te napredovanju; pristup svim vrstama profesionalnog usmjeravanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja te prekvalifikacije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko je točno da i žena na taj način ostaje bez ikakvih prihoda, kao što navodi naš čitatelj, to je povreda prava, navodi Bosanac.

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo