PREGOVORI S KINEZIMA: / Todorić bi Agrokor mogao prodati moćniku iz vrha svjetskog bankarstva?

Dramatična situacija u kojoj se našao Ivica Todorić sa svojom kompanijom Agrokorom odavno je prešla hrvatske granice. Intenzivno se traži rješenje za spas te velike regionalne kompanije.

21.3.2017.
7:27
PIXSELL/AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

O toj temi raspravlja se čak i na obalama Crnog mora, u ruskom gradu Krasnodaru. Naime, tamo se nalaze uredi Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora te Idee u Srbiji.

Ako se uzme u obzir da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbanku, koja je ovih dana Agrokoru odobrila tranšu pomoći kojom pokušavaju prevladati problem nelikvidnosti, nije nemoguće da se radi o pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Ideje, pišu Finance.

JE LI OVO NOVI VLASNIK KONZUMA? Moćni Rus vrijedi 7 milijardi dolara, zapošljava 271.000 ljudi, a tvrtka mu ima ukupno 12.264 dućana

Delegacija ICBC-a već dvaput posjetila Hrvatsku

Ipak, Nacional piše da Todorić sada o prodaji Agrokora pregovara i s Kinezima čija je delegacija stigla u Zagreb. Glavni kineski pregovarač je moćni Jiang Jianqing, koji je već gotovo 40 godina u samom vrhu svjetskog bankarstva, zbog čega ga je ugledni časopis Bloomberg prozvao 'vrhunskim poznavateljem financijskih kriza'.

AMERIČKI STRUČNJAK ANALIZIRAO AGROKOR: ‘Imaju ozbiljne probleme, i sve ih moraju riješiti odjednom’

'U ovom trenutku mogu potvrditi da smo spremni pregovarati o prodaji do polovice Agrokora', rekao je za Nacional u nedjelju jedan član obitelji Todorić.

Radi se o kineskoj ICBC banci (Industrian and Commercial Bank of China), koja je jedna od četiriju najvećih kineskih komercijalnih banaka u državnom vlasništvu. Delegacija ICBC-a već je drugi put u godinu dana bila u posjetu Hrvatskoj. Poznati bankar Jianqing inače sudjeluje i u pripremi susreta predsjednika Kine i SAD-a koji će se uskoro održati.

SBERBANK POTVRDILA: ‘Spremni smo pružati financijsku potporu Agrokoru’

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali