PRITISCI NA MEDIJE

PREDSTAVNICI HND-a SASTALI SE S MINISTRICOM KULTURE: ‘Naglasila je kako su tužbe HRT-a protiv nakladnika i novinara nerazumne’

‘Što se tiče HRT-ovih tužbi, ministrica je naglasila kako su tužbe HRT-a protiv nakladnika i novinara nerazumne. Ponovila je nedavnu izjavu premijera Plenkovića i zaključak saborskog Odbora za medije da se ta cijela priča riješi mirnim putem’, kazao je nakon sastanka s minsitricom kulture predsjedik HND-a Hrvoje Zovko

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva (HND) u srijedu su se sastali s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek s kojom su raspravljali o HND-ovih osam zahtjeva protiv cenzure i koja je pozvala Hrvatsko novinarsko društvo da se sa svojim konkretnim prijedlozima uključi u izradu Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je, nakon gotovo trosatnog sastanka održanog na poziv ministrice koja je predstavnike HND-a primila u ime Vlade, naglasio kako je na sastanku bila izražena spremnost da se svi problemi na koje je HND upozoravao riješe kroz izvjesno vrijeme.

ZAVRŠIO NOVINARSKI PROSVJED: ‘Hrvatska je rekorder po broju sudskih tužbi protiv medija, a HRT vodi križarski rat’

I ministrica želi rješenje mirnim putem

“Što se tiče HRT-ovih tužbi, ministrica je naglasila kako su tužbe HRT-a protiv nakladnika i novinara nerazumne. Ponovila je nedavnu izjavu premijera Plenkovića i zaključak saborskog Odbora za medije da se ta cijela priča riješi mirnim putem”, istaknuo je Zovko.

Na sastanku su sudjelovali i članovi Izvršnog odbora HND-a Sanja Despot i Luka Mitrović te načelnica Samostalnog sektora za medije u Ministarstvu kulture Nives Zvonarić i državni tajnik Krešimir Partl.

Sastanak je uslijedio nakon velikog HND-ova prosvjeda “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!” održanog 2. ožujka organiziranog zbog lošeg stanja u medijima.

RAVNATELJ HRT-A: ‘Ako se povuku tvrdnje o cenzuri, spremni smo povući sve tužbe’

Predstavnici HND-a predali svojih osam zahtjeva

Predstavnici HND-a tada su predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ali i ministrici kulture, dostavili svojih “Osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicija Vijeća za elektroničke medije, ali i  razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provedbe Zakona o medijima i provedba statuta medija,  onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javnih potpora za kvalitetno novinarstvo.

HRT POVUKAO SVE TUŽBE PROTIV NACIONALA: Zajednički su pozivali i ostale nakladnike da sporove riješe mirnim putem

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr