banner

STROGE MJERE

PREDSJEDNIK UDRUGE UGOSTITELJA: ‘Neka nas država zatvori i obešteti i točka. Mi nećemo više biti izvor zaraze’

Zatvaranje i zabrana rada dolazi baš u vrijeme Adventa i božićnog razdoblja koji je značajan za ugostitelje u vidu profita

Jasno je da će na udaru novih, strožih mjera najviše biti ugostitelji, kojima će se potpuno zabraniti rad do Božića. Gost RTL Direkta – predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak pojasnio je kako će ugostitelji preživjeti.

“Donijeli smo vijenac za posljednji ispraćaj bez obeštećenja. Neka nas država zatvori i obešteti i točka. Mi nećemo više biti izvor zaraze, netko drugi će preuzeti taj primat. Ne želimo da nas se stigmatizira da smo izvor zaraze bez ikakve studije i dokaza. Mi računamo na obeštećenje, jer mi bez ikakvog obeštećenja ne možemo funkcionirati, nije tu samo naknada radnicima. Tu je prije svega naknada poduzetnicima. Država je nula kuna dala poduzetnicima. Ustav kaže da bi nas se moralo obešteti ako nas se zatvara”, poručio je Medak.

LIJEČNICA IZ SISAČKE BOLNICE: ‘Kod nas je ratno stanje. Prisiljeni smo razmišljati koga staviti n respirator. Sve više je teško bolesnih’

Zatvaranje i zabrana rada dolazi baš u vrijeme Adventa i božićnog razdoblja koji je značajan za ugostitelje u vidu profita.

‘Obeštećenje ne mora biti momentalno’

“Prosinac je skoro pa duplo bolji od ostalih mjeseca, mimo turizma ako izuzmemo lipanj, srpanj, kolovoz i rujan. Ako ostanu otvorene terase možemo samo davati pelene za odrasle zajedno s maskama jer gosti nemaju gdje ići na toalet”, rekao je Medak.

“Obeštećenje ne mora biti momentalno. Neka nam država na tri godine smanji PDV na pet posto sljedeće i mi ćemo preživjet. Država je regulator i može donijeti odluke da se dugoročno to riješi”, izjavio je Medak.

PROCURILE NOVE MJERE KOJE PRIPREMA STOŽER, NAJSTROŽE DOSAD: Izgledno je da će krenuti od vikenda

Neki su ugostitelji zbog posljedica pandemije u potpunosti odustali od tog posla i okrenuli se drugima.

“Uvelike razmišljamo o tome. Kao udruga radimo na jednom velikom projektu. Veliki je problem s kafićima koji nisu u mogućnosti da nešto proizvode”, rekao je Medak i dodao: “Mi smo u situaciji kapitulacije. Pali smo i dalje od ove točke nemamo što razgovarati ako nas se zatvori. Možemo razmišljati kako da minimaliziramo gubitke i zatvorimo firme”.

 

Povratak na Net.hr