PREDSJEDNIK MILANOVIĆ UPUTIO APEL BANKAMA: / 'Ponudite jednogodišnji moratorij na kredite'

'Taj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti', napisao je Milanović u objavi na svom Facebook profilu

15.4.2020.
15:52
Davorin Višnjić / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao je banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa i to po jasno utvrđenim kriterijima.

"Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB 'olabavio' supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti", napisao je Milanović u srijedu u objavi na svom Facebook profilu.

'Prilagodite ponudu trenutku u kojem živimo'

Predsjednik pritom napominje da banke sada nude uobičajeni moratorij, kao da je situacija normalna, koji nije olakšanje za dužnike.

"Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija", napominje.

U budućnosti će banke, nastavlja Milanović, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

"U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo", stoji na kraju objave hrvatskog predsjednika na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali