OBLJETNICA 'OLUJE'

MILANOVIĆ PRIREĐUJE PRIJEM NA TVRĐAVI U KNINU: Odlikovat će i brigade HVO-a, Bošnjaci iz Hrvatske poslali mu pismo

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj u otvorenom je pismu predsjedniku Zoranu Milanoviću izrazilo iznenađenje njegovom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju RH i BiH odličje primi general HVO-a Mijo Jelić

Predsjednik Zoran Milanović u utorak će povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi prirediti prijem za ratne zapovjednike i odlikovati umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

GENERAL PROGOVORIO O IZNENAĐUJUĆEM POTEZU MILANOVIĆA: ‘Išli smo na Pantovčak sa skepsom, ali on je rekao – ‘fućka mi se ako će protestirati’

Odličja za devetoricu umirovljenih generala

Na svečanosti, koja počinje u 20 sati, predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uručit će odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko,  umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović. Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

HRVATSKE STRANKE U BIH ODUŠEVLJENE MILANOVIĆEVIM POTEZOM: ‘Prepoznaje se uloga HVO-a kao legitimne vojne snage hrvatskog naroda’

Pismo bošnjačke nacionalne manjine Milanoviću

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj u ponedjeljak je u otvorenom pismu predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću napisalo da su iznenađeni njegovom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju RH i BiH odličje primi general HVO-a Mijo Jelić.

Vodstvo bošnjačke nacionalne manjine zatražili su od predsjednika Hrvatske da preispita odluku o dodjeli odličja generalu HVO-a Zlatanu Miji Jeliću protiv kojeg je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin.

“Neugodno smo iznenađeni Vašom odlukom da ispred postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u oslobađanju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine odličja primi Mijo Jelić, osoba protiv koje je u BiH podignuta optužnica za ratni zločin i koja je u bijegu, ne prejudicirajući njegovu krivnju,” navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

SUSJEDI NA NOGAMA ZBOG MILANOVIĆEVA POTEZA: ‘To što želi napraviti predstavljalo bi ne samo uvredu već i šamar našoj zemlji’

‘Pozivamo vas da preispitate svoju odluku’

Kao pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u RH jako nam je, kako navode, stalo da se odnos između Hrvatske i BiH uvijek razvija u smjeru prijateljstva, dobrosusjedskih odnosa i međusobnog uvažavanja te smatramo da Vaš odluka o dodijeli odličja osobi s tako velikim teretom stavlja na kušnju odnos dviju država i dvaju prijateljskih naroda, poručuje se u otvorenom pismu.

“Stoga Vas pozivamo da u ime zdravog razuma, iskrenosti i prijateljstva preispitate svoju odluku te svojim primjerom ucrtate put ka budućnosti boljih odnosa svih nas kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina u srcu,” ističe se u pismu.

Predstavnici bošnjačke nacionalne manjine  poručuju kako ih povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja veseli dodijele odličja “zaslužnim pojedincima koji su svojim primjerom i žrtvama doprinijeli stvaranju današnje Republike Hrvatske.”

“Bošnjaci Hrvatske se također ponose što su bili dio Domovinskog rata i pomogli u svojoj mjeri da se ostvari san svih nas koji Hrvatsku smatramo svojom domovinom,” navodi se u otvorenom pismu Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u RH upućenog predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

BOŠNJAČKA STRANKA PROSVJEDUJE ZBOG ODLIKOVANJA HVO-A: ‘Ovakav postupak dodatno će opteretiti odnose između BiH i Hrvatske’

Povratak na Net.hr