Predsjednikova poruka: Pripadnost Europi će Hrvatsku učiniti boljom

Predsjednik Ivo Jospović u novogodišnjoj je poruci ocijenio 2012. godinu te progovorio o izazovima u 2013., nazvavši je godinom odlučnosti i novog optimizma.

31.12.2012.
18:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Godina koja je pred nama suviše je važna da bismo je prepustili slučaju. 2012. bila je godina gospodarske krize, godina propasti mnogih tvrtki, rasta nezaposlenosti i siromaštva. 2013. mora biti godina oporavka. Godina u kojoj ćemo ojačati naše gospodarstvo, pokrenuti investicije i otvoriti nova radna mjesta.

Protekla je godina bila godina neizvjesnosti i pesimizma. Bila je to godina u kojoj smo više pozornosti davali našim neuspjesima, nego sjajnim rezultatima nekih gospodarstvenika, umjetnika, znanstvenika, sportaša, dobrih radnika i službenika, godina u kojoj su mnogi posumnjali u pojedinačnu i kolektivnu sposobnost rješavanja nagomilanih problema.

'Treba ojačati kult rada'

Sljedeća 2013. mora biti godina odlučnosti i novog optimizma. Godina u kojoj ćemo ojačati kult rada, godina u kojoj ćemo slaviti najbolje među nama u svim područjima rada, godina u kojoj ćemo ojačati naše povjerenje u institucije i njihovu sposobnost da se suočavaju s problemima, sposobnost da ih rješavaju i grade bolje i pravednije društvo.

Stara godina je bila godina u kojoj su se mnogi naši sugrađani suočili s bijedom. Izgubili su posao, ostali bez plaće ili im je ona bila tako mala da nisu mogli podmirivati ni osnovne potrebe svoje obitelji.

Nova godina treba biti ta u kojoj će pravo na rad i pravednu plaću imati puno više ljudi no što to ima danas. Ta godina mora biti ona u kojoj ćemo svoju solidarnost, koju smo toliko puta pokazali u humanitarnim akcijama i postojećim sustavom socijalne skrbi, osnažiti i fokusirati prema onima koji zbog bolesti, invaliditeta, nezaposlenosti ili drugih razloga ne mogu privređivati, školovati se, sudjelovati u društvenom životu.

'Bit ćemo i formalno pravi Europejci'

Na referendumu održanom početkom protekle godine hrvatske građanke i građani jasno su pokazali da žele svoju domovinu kao europsku državu. Ulazak u EU najvažniji je cilj naše vanjske politike u posljednjih deset, a i više godina. Europejstvo je san mnogih generacija. Za europsku su Hrvatsku život i zdravlje dali mnogi naši branitelji.

U narednoj godini, siguran sam, bit ćemo i formalno pravi Europejci. Članstvo u EU osnažit će naš optimizam i samopouzdanje, otvoriti nam nove, do sada neslućene mogućnosti. Njihovo korištenje ovisi samo o nama, našem znanju i sposobnostima. U EU ne ulazimo zato da bismo zaključili da smo savršeno društvo, već da bismo nastavili s reformama i dostigli najviše europske standarde na svim područjima, od gospodarstva do ljudskih prava. Pripadnost Europi će Hrvatsku učiniti boljom. Hrvatska će, s druge strane, obogatiti Europu svojom tradicijom, kulturom, znanošću, sportom, ali i gospodarskim uspjesima. Kao dio europejstva, naša će ruka uvijek biti ispružena susjedima kao znak prijateljstva i želje da bolje surađujemo na dobrobit naših građana.

'Godina neuspjeha mogla bi značiti zastoj u razvoju na duže vrijeme'

Građanke i građani Republike Hrvatske, demokracija i ljudska prava nikada ne dosežu razinu s kojom bismo mogli biti potpuno zadovoljni. Budite zahtjevni prema institucijama vlasti, tražite da uvijek i bez ostatka poštuju zakon i odgovorno služe građanima. Korupcija, nepotizam i jalovi spinovi moraju napustiti politiku i društvo kao cjelinu. U protekloj su se godini otvorila mnoga važna društvena pitanja, od odlučne borbe protiv korupcije, pitanja kolektivnog pregovaranja i socijalnog partnerstva, do reforme znanosti i obrazovanja, uključivši pitanje zdravstvenog odgoja. Ne smijemo zazirati od rasprava, dijaloga, pa i javne konfrontacije. Sve više i u naše društvo ulazi kultura javne polemike i dijaloga. Potaknimo rasprave, razmjenu i sučeljavanje ideja i slobodu medija, savjesti i vjere. Ali, potaknimo i međusobno poštivanje i toleranciju, za prihvaćanje najviših standarda demokracije i ljudskih prava, jačanje, ne samo klasičnih ljudskih prava, prava nacionalnih i svih drugih manjina, već i socijalnih prava, jačanje društvene pravednosti.

Godina koja je pred nama, godina je velikih iskušenja, neka bude i godina velikih očekivanja, velikog rada i velikih uspjeha. Ona će po mnogo čemu biti odlučna. Morala bi biti prekretnica. Godina neuspjeha mogla bi značiti zastoj u razvoju Hrvatske na duže vrijeme. To ne smijemo dopustiti, moramo skupiti sve naše snage da se zaustave negativni trendovi. O tome tražimo nacionalni konsenzus. Odgovornost onih koji, ne samo u politici, već i u ostalim segmentima društva donose odluke, ogromna je. Godina koja je pred nama suviše je važna da bismo je prepustili slučaju.

'Želim vam sreću, pregršt ljubavi i prijateljstva'

Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske, dobro gospodarsko stanje, kvalitetno funkcioniranje države, uspjesi zemlje u različitim područjima, mir i stabilnost države, važne su pretpostavke naše osobne sreće. Država je tu ponajprije da služi svojim građanima i da pomogne njihovom zadovoljstvu i njihovoj sreći. Ali, sve to nije dovoljno. Sreću svakoga od nas čine i naša sloboda, osobni uspjeh, a prije svega zdravlje, ljubav i prijateljstvo naših bližnjih.

Zato Vam, uz sve lijepo što želim našoj domovini Hrvatskoj i vama kao njenim građankama i građanima, želim i ostvarenje snova i želja koje svi imamo kao ljudska bića, želim vama i vašim obiteljima sreću, pregršt ljubavi i prijateljstva, želim da nam svima 2013. bude godina uspjeha i zadovoljstva", poručio je predsjednik Josipović.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali