Play ponuda

'MISLIM DA ĆE TREBATI JOŠ MJERA' / Hoće li mjesec dana zamrznutih cijena goriva biti dovoljno? 'Ako se dogodi bilo koji poremećaj, najranjiviji su najsiromašniji'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

'Koliko se posto električne energije u Hrvatskoj se proizvede iz hidropotencijala? Koliko znam, Bog daje vodu badava', poručio je Zorić

19.10.2021.
19:10
Dusko Jaramaz/Pixsell
Play ponuda

Prije točno tjedan dana litra benzina skočila je za 26 lipa, a dizela za 40 lipa, na što je reagirala i hrvatska Vlada i donijela uredbu prema kojoj je zamrznula cijene goriva na 30 dana - i to benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna. Ipak, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić smatra da je Vlada taj potez mogla povući malo "sofisticiranije".

“Distributeri su odmah predložili određeno segmentiranje cijena. Ako je cijena jednaka za sve, naravno da bi svi kupovali ono bolje. Onog časa kad bi na prvoj pumpi pisalo nema ovoga ili onoga, spirala panike koja sad nije ni za koga dobra, bi se aktivirala”, kazao je Zorić za N1.

'Ne znam hoće li biti dovoljno mjesec dana'

“Mjera da, trebamo je, ali segmentirajmo. Međutim, uredba je predložena tako kako je, i naravno da su distributeri reagirali tako da su rekli da će prodavati premium dok ga ima, a nakon toga samo ovo regularno. Svi govore o potrebi smirivanja, ne znam hoće li biti dovoljno mjesec dana, mislim da će trebati još mjera”, dodao je.

Image
NE SVIĐA IM SE OGRANIČENJE CIJENA /

Počeo je domino-efekt, nakon Ine, evo i Tifona: 'Premium goriva ćemo prodavati isključivo do isteka postojećih zaliha'

Image
NE SVIĐA IM SE OGRANIČENJE CIJENA /

Počeo je domino-efekt, nakon Ine, evo i Tifona: 'Premium goriva ćemo prodavati isključivo do isteka postojećih zaliha'

Smatra da Vladine mjere trebaju biti usmjerene na način da zaštite socijalno najugroženiju skupinu stanovništva. "Ako se dogodi bilo koji poremećaj, najranjiviji su najsiromašniji, oni s najnižim primanjima, nezaposleni, umirovljenici s najnižim mirovinama itd”, istaknuo je Zorić navodeći da skok cijena neće jednako pogoditi sve građane.

Proizvodnja energije iz hidropotencijala

Osvrnuo se i na proizvodnju energije putem hidroelektrana. “Vlada ima u stopostotnom vlasništvu HEP i HEP je jedan od generatora. I HEP je izložen nekim poskupljenjima, ali ne svim. Vlada tu može imati određene upravljačke instrumente.

HEP ne radi struju samo iz nafte nego i iz vjetra. Za taj vjetar građani plaćaju premiju. Vjetar ne košta ništa. Koliko se posto električne energije u Hrvatskoj se proizvede iz hidropotencijala? Koliko znam, Bog daje vodu badava. Solarne energije malo koristimo – pa i sunce dolazi”, poručio je.

Play ponuda
Play ponuda