REJTING STRANAKA

PREDSJEDNICI PADA PODRŠKA! Ovako loš rejting nije imala već godinu i pol, ali Bernardić ima još više problema od nje

Iako im je potpora u blagom padu već četvrti mjesec od dolaska na vlast, HDZ i dalje ima najveću potporu birača

Crobarometar, istraživanje koje provodi agencija IPSOS za Novu tv pokazuje kome Hrvati daju potporu u svibnju. Ovog mjeseca domaći političari najviše pričaju o Europskim izborima, Bleiburgu, stečaju Uljanika pa se ono što govore i kako djeluju odražava i na njihov rejting.

 

Iako im je potpora u blagom padu već četvrti mjesec od dolaska na vlast, HDZ i dalje ima najveću potporu birača i to 25 posto. S druge strane, SDP-ov rejting je u silaznoj putanji i potpora im je pala na 13 posto. Živi zid svibanj završava s potporom od 11,6 posto. Blagi rast potpore birača bilježi MOST s 7,2 posto potpore.

PLENKOVIĆ IMA RAZLOGA ZA ZADOVOLJSTVO: Unatoč svemu, HDZ-u rejting kod birača raste već treći mjesec

Bandićeva stranka prva do izbornog praga

Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića prva je do izbornog praga s potporom od 4,7 posto. Nakon Bandićeve stranke slijede Neovisni za Hrvatsku Brune Esih s potporom od 3,9 posto, a START Dalije Orešković bilježi potporu od 3,8 posto ispitanika. Pametno je na 3 posto. Slijedi HSS s 2,9 posto, zatim HNS sa 2,1 posto, a istu potporu od 2,1 posto ima i HSU.

IDS ima potporu od 1,8 posto, Promijenimo Hrvatsku 1,5 posto, a istu potporu od 1,5 posto ima i Zelena lista. GLAS je na 1,4 posto, a HRAST na 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto potpore, što u zbroju iznosi 6,5 posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Predsjednica i dalje najpopularnija, a Bernardić glavni ‘negativac’

Građani u svibnju ne podupiru rad predsjednice, odnosno, više njih ne odobrava ono što Kolinda Grabar-Kitarović radi. Onih koji ne podupiru njezin rad je trenutačno 47 posto, a onih koji podupiru 45 posto, dok ne zna njih 8 posto. Posljednji put ovako loš rejting među biračima predsjednica je imala u listopadu 2017.

Premda više građana ne podupire predsjedničin rad, ona je i dalje najpopularnija u Hrvatskoj. O njoj pozitivan dojam ima 59 posto građana, a negativan njih 35 posto. Ivan Vilibor Sinčić može računati da o njemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a 45 posto negativan.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić također može računati na 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 52 posto onih koji o njemu misle negativno. Božo Petrov svibanj završava s potporom od 40 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 46 posto ima negativan dojam. Andrej Plenković ima većinu građana koji o njemu imaju negativan dojam, njih 59 posto, dok njih 33 posto ima pozitivan dojam. O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 61 posto ispitanika, a njih 25 posto pozitivan.

PREDSJEDNICI REJTING RASTE, NAJTIŠEM KANDIDATU PADA: No, pogledajte što bi se dogodilo da u drugom krugu završe dvije žene

Povratak na Net.hr