NASTAVLJA PO STAROM

PREDSJEDNICA UPORNA: ‘Onaj tko želi mandat mora mi donijeti najmanje 76 potpisa’

Obveza prezentiranja potpisa u hrvatskom izbornom sustavu nije propisana.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u nedjelju da će ustrajati na tome da onaj tko želi mandat za sastavljanje nove Vlade, mora donijeti potpise potpore 76 ili više izabranih zastupnika.

Potpisi su najčišći

“Mislim da sam bila sasvim jasna do sada, da ću ustrajati na potpisima. Tko god želi mandat za sastav Vlade, mora donijeti dokaz o potpori 76 ili više zastupnika u Hrvatskome saboru. Potpisi su uvijek najčišći,” izjavila je za Hrvatsku televiziju predsjednica Republike u Mariji Bistrici, odgovarajući na pitanja novinara.

U prvom krugu konzultacija, održanom 28. rujna na Pantovčaku, pokazalo se da nitko nije dobio potreban broj potpisa potpore za mandatara.

Konzultacije 10. listopada

Drugi krug konzutacija o mandataru za sastavljanje nove Vlade održat će u ponedjeljak 10. listopada. Konstituirajuću sjednicu 9. saziva Hrvatskoga sabora predsjednica Republike sazvat će za petak, 14. listopada.

PREDSJEDNICA: ‘Za sada nitko nema potreban broj potpisa, prva sjednica Sabora 14. listopada’

Potpisi potpore što se donose na uvid prredsjedniku RH kao garancija za podršku u Saboru za sastavljanje Vlade nisu propisani ni Ustavom niti bilo kojim drugim zakonom. U pitanju je, međutim, praksa što je u domaćem izbornom sustavu ostala još iz vremena dok je na čelu države bio Stjepan Mesić.

Što kaže Ustav?

Ni druge zemlje EU, nemaju ni praksu ni obvezu prikupljanja potpisa. Tek Litva i Irska imaju dvostruku odluku parlamenta. Prvi put o mandataru, a drugi put o njegovom prijedlogu vlade.

U hrvatskom Ustavu navedeno je tek kako predsjednik povjerava mandat osobi koja na temelju raspodjele mandata i obavljenih konzultacija uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr