PREDSJEDNICA SMJELA SLIKATI GLASAČKI LISTIĆ? / Europski sud za ljudska prava donio presudu koja je važna i za Hrvatsku

26.1.2018.
8:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mađarska stranka dvorepog psa ( skupina satiričara koja se registrirala kao politička stranka) 2016. napravila je aplikaciju preko koje su mađarski glasači mogli fotografirati i objaviti svoj listić, objašnjavajući zašto su pogrešno ispunili listić ili nisu izašli na referendum kojim je Mađarska nastojala zabraniti ulazak nemađara. Prvo su zaradili opomenu jer krše tajnost izbornog prava, a potom ih je DIP kaznio 2700 eura. Vrhovni sud je kaznu smanjio na 330 eura. Dvorepi pas žalio se ustavnom sudu u Mađarskoj. Tvrdili su kako birači ionako fotografiraju svoje listiće, a oni su samo napravili aplikaciju na kojima su mogli i objaviti fotografije listića, nevažećih i to anonimno. Mađarski ustavni sud se nije složio. No, zato ih je poslušao Europski sud za ljudska prava.

U Strasbourgu su zaključili kako aplikacija ima komunikativnu vrijednost, te stoga predstavlja izražavanje u javnom interesu, koje uživa zaštitu članka 10. Europske konvencije. Uzeli su u obzir i da aplikacija ne narušava tajnost glasovanja ili pravednost referenduma. Mađarska mora Dvorepom psu platiti 330 eura odštete i 3000 eura za troškove postupka, piše Večernji koji istodobno zaključuje da i je Kolinda Grabar Kitarović imala pravo slikati svoj listić.

Ni hrvatski ni mađarski zakon izričito ne zabranjuju fotografiranje listića pa ni njegovu objavu, no DIP i GONG su upozoravali da se time krši tajnost glasovanja.

“Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka” istaknuo je DIP.

Metoda kupovine glasova

Situacija s parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i konkretnim slučajem u Mađarskoj ipak je različita. Dvoglavi pas je skupljao fotografije nevažećih glasova na referendumu, dok je predsjednica fotografirala listić na kojemu su se birale stranke, koje tako "nagrađuju" svoje vjerne glasače.

"Kršenjem propisa, Predsjednica RH ozbiljno ugrožava integritet izbornog procesa i takvo ponašanje ne bi smjelo postati primjer drugima. Ne vjerujemo da je pod nečijom kontrolom, ali takvi dokazi inače se koriste kao podloga za kupovinu glasova. ", reagirao je GONG na fotografiranje listića.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali