PORUKE S PANTOVČAKA

KOLINDA O HAŠKOJ PRESUDI I PRALJKU: ‘Njegov čin pogodio je u srce naš narod, Hrvatska nije bila agresor, neće nam drugi pisati povijest!’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je jučer svoj boravak na Islandu, gdje je sudjelovala na samitu Vijeća žena svjetskih lidera te se odlučila vratiti u Hrvatsku nakon drame u sudnici Haškog suda i presude Žalbenog vijeća.

U četvrtak prijepodne predsjednica se obratila javnosti.

“Na samom početku želim izraziti sućut obitelji Slobodana Praljka. Njegov čin pogodio je u srce hrvatski narod. Kao predsjednica želim poručiti kako se jučer nije izricala presuda RH niti hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor nego je uz SAD najviše učinila za cjelovitost BiH. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga. Mi Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci učinili zločine i za njih moraju odgovarati. Tužno je što bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH nisu sankcionirani”, rekla je predsjednica.

Dalibor Urukalovic/PIXSELLFoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

‘Povijest nam neće pisati drugi’

“Pozivam sve da ne zloupotrebljavaju presudu, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja”, rekla je Grabar-Kitarović i dodala da će u najskorije vrijeme posjetiti BiH.

“Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko stotina tisuća izbjeglica iz BiH. Hrvatska je liječila nebrojene ranjenike koji su stigli iz BiH. Hrvatska je spriječila srebrenički genocid u Bihaću. I to na poziv Alije Izetbegovića. Hrvatska će i dalje predano zagovarati europski put Bosne i Hercegovine”, uvjerava Grabar-Kitarović.

Tvrdi da su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivši dužnosnika, ali i jasno poručila:

“Nitko drugi, pa ni Haški sud, neće pisati našu povijest”.

Pogled u budućnost

Poručuje da je ovakvim krajem rada Haškog suda na svima nama iznaći snagu za pomirbu među narodima na ovim prostorima.

“Sa zločinima se valja suočiti, pa i vlastitima. Hrvatska to čini i činit će. Tražimo isto i od drugih”.

Hrvatima u BiH predsjednica je poručila da ostanu mirni i dostojanstveni.

“Uz vas smo!”

“Želim da rat i svu nesreću koju je ostavila velikosrpska agresija ostavimo iza sebe gledajući u budućnost”, za kraj je istaknula predsjednica.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je bivšem predsjedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću potvrdilo 25 godina zatvora, bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku HVO-a Slobodanu Praljku 20 godina, nakon čega je on počinio suicid otrovom.

Zatim su potvrđene presude bivšem načelniku glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, bivšem zapovjedniku vojne policije Valentinu Ćoriću 16 godina zatvora i načelniku Ureda za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina zatvora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr