SVEČANOST U KNINU

PREDSJEDNICA ODLIKOVALA GENERALE GOTOVINU I MARKAČA: ‘Bilo je važno da pobjeda bude bez mrlje koja bi ju umanjila’

“Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranju hrvatske države na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su nesebično i časno branili obranili domove i našu domovinu”, kazao je Gotovina

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu je odlikovala umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Velikom Danicom.

Odlikovanja im je uručila na kninskoj tvrđavi večer uoči 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’, javlja N1.

NA DANAŠNJI DAN POČELA JE OLUJA: Za samo 84 sata Hrvatska vojska oslobodila je petinu okupiranog teritorija

“Država je jaka onoliko koliko su jake njezine institucije”

Odlikovani generali kratkim su govorima zahvalili i prisjetili se vremena ‘Oluje’ i oslobođenja dotad okupiranih dijelova Hrvatske.

“Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranju hrvatske države na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno branili obranili domove i našu domovinu”, kazao je Gotovina dodavši da se s posebnom tugom prisjeća “braće koja više nisu s nama”, a čija je žrtva u ratu bila temelj današnje slobode.

“Nama i generacijama koje rastu ostaje obaveza o brizi za sigurnost i daljnjem gospodarskom razvoju te socijalnoj pravednosti”, kazao je Gotovina te poručio: “Država je jaka onoliko koliko su jake njezine institucije”.

Genral Markač zahvalio je na odlikovanju rekavši da će biti ponosan na njega čitav život te da su mu u mislima njegovi suborci.

“Zahvaljujem vam što ste se sjetili doprinosa policije u Domovinskom ratu. Ovo je poticaj koji traži od mene da radim na novoj nacionalnoj strategiji i stvaranju uvjeta za rad našem narodu i bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svom narodu i domovini. Danas mi je veliko srce, sve vas volim”, rekao je Markač.

“Dali ste doprinos vojnom vještinom i etički”

“Oluja je bila povijesna pobjeda u punom smislu riječi, a njezina je važnost to veća što je postignuta u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima”, kazala je predsjednica Republike dodijeljujući odlikovanja generalima Gotovini i Markaču.

Na čelu s predsjednikom Tuđmanom, ministrom Šuškom i generalom Zvonimirom Červenkom znalo se, kazala je, koliko je za hrvatsku budućnost važno da pobjeda bude bez mrlje koja bi ju mogla umanjiti.

“Toj i takvoj pobjedi dali ste doprinos ne samo vojnom vještinom, nego i etičkim doprinosom”, rekla je predsjednica Republike.

“Nema tog cilja kojeg Hrvatska nakon Oluje nije ostvarila”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako ‘Oluja’ nije značila samo trajni mir i slobodu već je preokrenula i odnos snaga u BiH.

“Ništa više nije bilo isto nakon Oluje, i upravo činjenica da su hrvatski vojnici, policajci i branitelji stavili znak jednakosti s narodom i obrnuto, a 23 godine nakon toga to nam znači puno. To je izrazito važno u hrvatskom društvu jer smo osim slobode ostvarli i sve strateške interese. Nema tog cilja kojeg Hrvatska nakon Oluje i Domovinskog rata nije ostvarila”, kazao je Plenković.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević napomenuo je da je “naša zadaća očuvati uspomenu na Oluju”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr