ZVAT ĆE PLENKOVIĆA

PREDSJEDNICA O KRSTIČEVIĆU: ‘Razumijem ja njegovu reakciju, ali ne razumijem izvrtanje mojih riječi’

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu kojeg je dala za HRT, a koji će u cijelosti biti objavljen večeras u njihovu središnjem Dnevniku, komentirala je najavljenu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića.

‘Razumijem emotivnu reakciju ministra Krstičevića, ali ne mogu razumijeti izvrtanje mojih riječi. Ja sam uostalom rekla da je ministar Krstičević odličan ministar koji jako dobro radi svoj posao. Pružila sam i njemu i hrvatskim Oružanim snagama apsolutnu potporu u svim njegovim inicijativama te stojim i dalje ću stajati uz hrvatske Oružane snage’, rekla je predsjednica.

Najavila je i kako će se još danas čuti s premijerom Plenkovićem. Konstatirala je kako između njih dvoje postoje određene razlike u mišljenju, ali kako to ne predstavlja nikakav problem.

‘Evidentno je da o nekim pitanjima različito razmišljamo, ali to je sasvim normalno. Uostalom, kada je riječ o nas dvoje rekla bih da postoji razlika u temperamentu. Međutim ono što nam je zajedničko je svjetonazor, zajednička briga za dobrobit, boljitak Hrvatske, za jednu bolju Hrvatsku u kojoj će život sviju građana biti bolji i kvalitetniji’, rekla je Grabar Kitarović.

KRSTIČEVIĆ JOŠ NE ZNA HOĆE LI PODNIJETI OSTAVKU: ‘Čast mi je biti na čelu MORH-a, idem na odmor s obitelji u Dalmaciju’

Izjave Cerara i Erjavca o arbitraži ‘opasnima’

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je u petak da Hrvatska neće prihvatiti jednostranu implementaciju arbitraže o graničnom sporu sa Slovenijom i izjave slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o toj temi ocijenila “opasnima”.

Cerar je u četvrtak rekao da će Slovenija odluku suda realizirati “na drugi način” ako će ju Hrvatska i dalje ignorirati, a Erjavec da bi Europska komisija trebala pritisnuti Hrvatsku da prihvati tu odluku kao što zbog sporne pravosudne reforme pritišće Poljsku i prijeti joj sankcijama.

CERAR TRAŽI ‘DRUGE NAČINE’: ‘Bude li Hrvatska ignorirala arbitražnu presudu, Slovenija će je implementirati i bez nje’

“Izjave slovenskog premijera Mire Cerara i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca su doista opasne, no Hrvatska se ne treba uzbuđivati oko toga”, izjavila je predsjednica u Dnevniku HRT-a.

“Mi jednostavno ne prihvaćamo tu arbitražu. Ona je kompromitirana, apsolutno protivna međunarodnom pravu i Hrvatska neće dopustiti njezinu jednostranu impementaciju”, istaknula je Grabar-Kitarović, dodavši kako Hrvatska za to ima “odlučnost, snage i kapaciteta”.

No, pozvala je slovenske kolege na nastavak razgovora o graničnom pitanju koji odnose dviju zemalja opterećuje od osamostaljenja 90-tih godina prošlog stoljeća.

Inicijativa Triju mora nije usmjerena protiv EU-a i Rusije

Inicijativa Triju mora nije ni na koji način usmjerena protiv Europske unije ili Rusije niti je Trojanski konj Sjedinjenih Država u Europi, istaknula je predsjednica.

Britanski časopis The Economist sredinom srpnja se u tekstu naslovljenom ‘Njemačka strahuje da će Trump razjediniti Europu’ osvrnuo na podršku američkog čelnika Inicijativi Triju mora koju su pokrenule Hrvatska i Poljska i o kojoj je tijekom svog posjeta Varšavi razgovarao s hrvatskom predsjednicom.

Trump je poljskom i hrvatskom vodstvu obećao opskrbu američkim ukapljenim plinom i podržao izgradnju plinskih koridora u srednjoj Europi te brzu izgradnju LNG terminala na Krku.

Inicijativa je predstavljena kao projekt poboljašnja prometnih i energetskih veza između sjevera i juga te regije, no Berlin sumnja da se iza toga kriju i neprijateljski motivi, tvrdi ugledni časopis, podsjećajući da Njemačka kritizira Poljsku zbog napada na slobodu medija, sudstva i nevladinih organizacija, dok Varšava iznosi kritike na račun svog zapadnog susjeda zbog izgradnje plinovoda ‘Sjeverni tok 2’ koji će Europu učiniti još ovisnijom o Rusiji. Trumpovi potezi u tim okolnostima u Berlinu su viđeni kao pokušaj da se razjedini Europska unija, tvrdi britanski časopis.

“Odlično je da Economist, koji je doista ugledan svjetski list, piše o Hrvatskoj i o toj inicijativi, jer kad postajete čimbenik, onda ulazite u igru s velikim igračima i morate biti svjesni da će biti različitih mišljenja i interesa te prijepora”, rekla je Grabar-Kitarović u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

“Međutim, inicijativa Triju mora nije ni na koji način usmjerena protiv EU-a, niti protiv Rusije, niti je Trojanski konj SAD-a u Europi”, rekla je predsjednica o tom udruženju 12 država srednje Europe.

“Ona je inicijativa ‘za’, a ne ‘protiv’, za jednu snažniju Europu u kojoj je prisutnija kohezija, a ne da postoji podjela između istoka i zapada, razvijenih i nerazvijenih država”, dodala je.

Nastavak izgradnje LNG terminala

Najvažnija sastavnica te inicijative, smatra predsjednica, energetska je neovisnost koja je pretpostavka političke stabilnosti i sigurnosti, te je “zbog toga doista bitno da nastavimo ne samo s izgradnjom LNG terminala, nego i s međusobnim povezivanjem”.

“Vjerujem da nitko ne može i ne mora imati bilo kakve primjedbe u odnosu na to da pojedina država ili skupina država želi osnažiti sebe kako bismo zajedno osnažili EU”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Ona je o tome u četvrtak razgovarala s visokom predstavnicom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini koja je, kaže predsjendica, izrazila “razumijevanje za tu inicijativu” i s kojom se složila da “postoji potreba da članice EU-a više razgovaraju i surađuju”.

Grabar-Kitarović je otkrila da je inicijativa Triju mora i suradnja s predsjednikom Trumpom rezultat njezinog boravka u SAD-u u siječnju koji je izazvao kritike u hrvatskim medijima.

TAJANSTVENO PUTOVANJE U AMERIKU: Otkriveno zašto Grabar-Kitarović ne odaje detalje i s kojim se ključnim Trumpovim čovjekom sastala

“Tada sam rekla da će rezultati biti jasni prije ljeta i sad je evidentno o čemu je bila riječ”, rekla je predsjednica.

“Ponekad ne možete unaprijed govoriti o svojim inicijativama jer sami sebe minirate kad ih otkrivate javnosti…U diplomaciji i političkim odnosima je potrebno povjerenje i rad iza zatvorenih vratiju kako bi se inicijative realizirale”, kazala je hrvatska čelnica.

Zaključila kako će biti još odjeka posjeta SAD-u, posebno kad je riječ o Bosni i Hercegovini i njezinom euroatlantskom putu.

Povratak na Net.hr