Play ponuda

NAKON SMRTI 13-GODIŠNJAKA / Uvode se nova pravila za energetska pića, evo zašto su posebno opasna za mlade

Image
Foto: Thinkstock, Mauro-Matacchione

Prodaja energetskih pića maloljetnicima trebala bi se regulirati na isti način kao i prodaja duhanskih i alkoholnih proizvoda

7.6.2021.
21:56
Thinkstock, Mauro-Matacchione
Play ponuda

Smrt 13-godišnjaka u Zagrebu, koji je preminuo nakon što je za kratko vrijeme popio veću  količinu energetskog pića potaknulo je Ministarstvo zdravstva da pokrene međuresornu radnu skupinu koja bi trebala utvrditi nova pravila konzumacije tih napitaka za maloljetnike.

Dr. sc. Lea Pollak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je za Dnevnik Nove TV kako će se prodaja energetskih pića maloljetnicima regulirati na isti način kao i prodaja duhanskih te alkoholnih proizvoda. Drugim riječima, bit će zabranjena za prodaju mlađima od 18 godina.

Image
NISU NI ZNALI DA IMA TU BOLEST /

Dječak (13) je popio čak litru energetskog pića? 'Moguće da njegovo srce to nije moglo podnijeti'

Image
NISU NI ZNALI DA IMA TU BOLEST /

Dječak (13) je popio čak litru energetskog pića? 'Moguće da njegovo srce to nije moglo podnijeti'

U reklamama ta se pića prikazuju kao crtići

"'Očekujemo da bi se taj zakon mogao donijeti po ubrzanom postupku", dodala je dr.sc. Pollak.

Pritom najvećim problemom smatra reklamiranje takvih pića.

''Te reklame se prikazuju kao crtići i nešto što je prihvatljivo djeci. Djeca ne razumiju da je opasno i da konzumacijom tih napitaka mogu dovesti u opasnost svoje zdravlje. Veliki je problem i kofeina, šećera i meteosantina budući da proizvođači ubacuju unutra i vitamine B skupine kako bi mogli na te proizvode staviti zdravstvene tvrdnje'', objasnila je dr.sc. Pollak za Novu TV.

'Konzumacija može biti kobna a organizam djeteta'

Osim toga, kaže, važno je educirati i roditelje o štetnosti energetskih napitaka na dječji organizam.

''Roditelji moraju biti upoznati da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koji je dopušten maksimalno tri grama po kilogramu tjelesne mase djeteta, može kobno utjecati na organizam djeteta budući da kofein na neki način podiže organizam djeteta, a taurini, koji se nalaze u takvim napitcima, jako brzo spuštaju svu energiju i i dovode do kolapsa'', zaključila je dr. Lea Pollak. 

Play ponuda
Play ponuda