KNEDLA U GRLU Pred Kolindu stavili Tita, otpjevali 'Bella ciao' i porucili joj 'takvog kao Tito mozemo sanjati'

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic i predsjednik Vlade Zoran Milanovic u petak su u Pazinu prisustvovali svecanoj sjednici Skupstine Istarske zupanije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fasizmom.

Istarski antifasisti osudili su pred predsjednicom micanje Titove biste s Pantovcaka.

“Takvog mozemo danas samo sanjati!”, porucili su joj nakon sto je zbor otpjevao Bella Ciao.

“Ovo je presudni povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slucajno sto 9. svibnja ujedinjena Europa obiljezava i kao Dan Europe”, dodao je Predsjednik Saveza antifasista Istre Tomislav Ravnic.

Prije svecane sjednice Grabar Kitarovic i Milanovic polozili su vijence i zapalili svijece u Parku narodnog ustanka, prenosi N1.

Svecana akademija u Lisinskom bez predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic nece doci na Svecanu akademiju prigodom obiljezavanja 70. obljetnice pobjede nad fasizmom, koja se u subotu odrzava u KD Vatroslav Lisinski, potvrdeno je iz njezinog Ureda, koji je o tome izvijestio organizatora akademije, Savez antifasistickih boraca i antifasista Republike Hrvatske.

Nakon sto je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumic u medijima izjavio da im predsjednica Republike nije odgovorila na poziv da dode na Svecanu akademiju, iz njezinog su Ureda opovrgili te tvrdnje isticuci da je organizatoru akademije jucer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon sto su organizatori Svecane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad navedenim dogadajem, u predstojecim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obiljezavanja 70. obljetnice pobjede nad fasizmom.

U pismu predsjedniku SABA-e Franji Habulinu, ravnatelj Savjetnickog vijeca predsjednice Vito Tursic u ime predsjednice Republike jos jednom izrazava zaljenje zbog odluke SABA-e da odbije njezino pokroviteljstvo nad svecanom akademijom te upucuje iskrene cestitke svim sudionicima akademije povodom 70. obljetnice pobjede nad fasizmom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr