Pravosuđe u kolapsu, sucima prijeti rezanje plaća

Pravosuđe je u financijskom kolapsu. Dosad je potrošeno 70 posto novca koji je za taj resor osiguran iz proračuna. Neophodno je napraviti rezove.

30.8.2012.
6:38

Pravosuđe se našlo u financijskom kolapsu. Sudovi upozoravaju da zbog besparice prijeti paraliza suđenja u velikim predmetima. Županijski sud u specijal-201012070191004-Zagreb uopće više nema novca za vještačenja, a dodaci uskočkim sucima smanjit će se na 500 kuna mjesečno. Prema informacijama iz Ministarstva pravosuđa, novca jednostavno nema. Ne uspjeli li se uštedjeti na drugim stavkama, moglo bi doći do rezanja plaća sudaca i tužitelja, pa i broja zaposlenih. Za ovu je godinu za pravosuđe planirano 1,6 milijardi kuna što je u odnosu na lani smanjenje za 120 milijuna kuna.

Na čemu se može štedjeti?

"Ministarstvo je u startu imalo stav da se ne diraju plaće u pravosuđu, tražili smo da se preispitaju druge stavke na kojima se moglo uštedjeti", kazao je za Večernji list ministar pravosuđa Orsat Miljenić dodajući kako su svi trebali odrediti mjere za uštedu.

Na sudovima tvrde da su ih tražili da smanje broj uskočkih sudaca te da uštede 160 milijuna kuna, no ministar ističe kako je taj iznos prenapuhan. Dodaje kako je s 24. kolovozom potrešeno 70 posto novca predviđenog proračunom te da treba napraviti plan po kojem se s preostalim iznosom može završiti godina.

Ukida se naknada za prekovremene sate

"Ukida se naknada za prekovremene sate i traži se racionalizacija dežurstava. Zatražili smo također da se racionaliziraju troškovi za intelektualne usluge u koje spadaju vještačenja te da se preispita koliko je ugovora o djelu sklopljenih na određeno vrijeme nužno produljivati", kaže ministar negirajući navode da se ukidaju dodaci na plaće za suđenje u uskočkim predmetima te traži smanjivanje broja uskočkih sudaca. Nužno je samo, kaže, preispitati trebaju li baš svi suci biti uskočki.

Dodajmo svemu da podaci iz Ministarstva govore da je lani samo za dežurstva bilo isplaćeno od 5 do 6 milijuna kuna, a da ima sudaca kojima je u godini dana za dežurstva isplaćeno od 50.000 do 60.000 kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali