SVI U ŠKOLI SU UZNEMIRENI / Kako riješiti situaciju s antimaskerima u Krapinskim Toplicama? Pravobraniteljica: 'Razgovarala sam s dječakom...'

U Krapinske Toplice su stigle socijalne radnice i pravobraniteljica za djecu, ali nisu razuvjerile roditelje osmaša da bi on trebao nositi masku

14.9.2021.
22:06
Zeljko Hladika/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Niti trećeg nastavnog dana od upada antimaskera u Osnovnu školu u Krapinskim Toplicama, jedan učenik osmog razreda nije pohađao nastavu, jer roditelji ne žele da on nosi masku u zajedničkim prostorijama. Dječak je tako pred vratima čitao udžbenik, a policija je roditeljima zbog toga napisala prekršajne prijave.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bezuspješno je u ponedjeljak pokušao smiriti situaciju, a u školu je tijekom utorka došla i pravobraniteljica za djecu.

"Bila sam tamo da bih dobila neposredne informacije o tome na koji način djeca i zaposlenici škole podnose ovu cjelokupnu situaciju. Razgovarala sam s dječakom koji se našao u središtu pozornosti i s njegovim roditeljima i nastojala im pojasniti zašto je važno pridržavanje epidemioloških mjera, odnosno kako su iste pravilo ponašanja u školi, kao rezultat aktualnog epidemiološkog stanja u kojem jesmo, donesene radi zaštite zdravlja svih učenika i zaposlenika u školi", objasnila je za HRT pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i dodala da se boji da ih nije uspjela razuvjeriti.

Ona smatra da ovo nije ispravan način borbe za prava djeteta. Dodaje da neće unaprijed prosuđivati bi li ono moglo biti stigmatizirano u školi, pa i u zajednici, zbog zbivanja posljednjih dana.

"Zapravo u postupcima prosvjednika se ne radi o borbi za dječja prava. Oni otežavaju ostvarivanja prava djece, prije svega svojeg djeteta. Dakle, dakle ne postupaju u najboljem interesu svoga djeteta. Otežavaju mu ostvarivanje zdravstvenih prava, prava na obvezno obrazovanje te i prava na privatnost. Oni ne postupaju u najboljem interesu svojeg djeteta. Postoje službe koje su se već uključile, postoji nadležni centar za socijalnu skrb koji je ovlašten procjenjivati kompetenciju roditelja te nakon provedene procjene i zaključka može poduzeti određene mjere za zaštitu dobrobiti i prava djeteta", rekla je pravobraniteljica.

Reagirao i CZSS

A Centar za socijalnu skrb iz Zaboka izašao je na teren nakon prijave iz same škole, ali i policije. I tu je bilo problema.

"'Danas su stručne radnice Centra izvršile terenske izvide u kućanstvu, ali razgovor s roditeljima nisu mogle obaviti. Roditelji nisu bili kod kuće, pa su ih djelatnice telefonski kontaktirale. Roditelji su se vratili do kuće u pratnji više nepoznatih osoba i nisu dopustili djelatnicama ulazak u kućanstvo i da obave razgovor samo s roditeljima'', otkrila je za Dnevnik.hr ravnateljica Centra, Tanja Cujzek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodala je kako se nada "da će roditelji razmisliti o svemu i u interesu svog djeteta doći na razgovor'', istaknuvši da su roditelji dobili pismeni poziv i upozorivši da odbijanje suradnje s CZSS-om predstavlja kazneno djelo.

''Čim se prikupe svi podaci Centar odlučuje o sankcijama. Lepeza obiteljsko-pravnih sankcija je vrlo široka. Njih ne možemo izricati paušalno, već doista moramo utvrditi sve okolnosti koje jesu na strani obitelji i djeteta kako bi mjera bila primjerena situaciji. Imamo mjere upozorenja u sklopu kojih roditelji mogu biti upućeni na određeni savjetodavni rad i roditeljske kompetencije i imamo nešto strože mjere stručne pomoći roditeljima, intenzivne stručne pomoći i nadzora te mjeru žurnog izdvajanja djeteta'', pojasnila je Cujzek i upozorila da ova situacija negativno utječe i na ostalu djecu.

Konstruktivan dijalog i medijacija

Istog je stava i pravobraniteljica, a reagiralo je i Ministarstvo, poslavši tim psihologa. "Cjelokupna situacija je vrlo neugodna i zapravo su svi u školi uznemireni. Upravo im je zbog toga osigurana stručna psihološka podrška tima za kriznu intervenciju od strane Ministarstva znanosti obrazovanja i prema zaposlenicima, prema učenicima, ali i prema roditeljima jer će se održavati roditeljski sastanci kako bi se situacija primirila odnosno kako bi se svi skupa mogli nesmetano posvetiti odgoju i obrazovanju kojem je mjesto u školu", rekla je Pirnat Dragičević.

Otkrila je i kako riješiti ovu situaciju. "Važno je da se u to uključe sve nadležne institucije. Važno je, i ono jedino kako se takve i slične situacije rješavaju, konstruktivan dijalog, medijacija, pojašnjenja. Sve treba osvijestiti koliko je važno da se treba pridržavati epidemioloških mjera kako bi djeca što duže bila u pravoj školi, odnosno u školi uživo. To je sigurno najkorisnije i najbolje za dječje odrastanje", zaključila je pravobraniteljica za djecu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali