RAZOTKRILA INSPEKCIJA

PRAVILA ZA NJIH NE VRIJEDE: Ovih četvero ministara sklapalo je nezakonite ugovore o djelu

Četiri ministra protekle osmomjesečne Vlade nezakonito su sklapala ugovore o djelu. Zaključak je to inspekcije ministarstva uprave koje pretresa svih 20 ministarskih resora.

Tijekom inspekcijskog nadzora ministarstava u njih četiri pronađeno je 18 ugovora o djelu koji su nezakonito sklopljeni. U sedam ministarstava takvi ugovori nisu pronađeni dok u devet inspekcija još traje, piše Jutarnji list.

Riječ je o ugovorima za poslove za koje se prema zakonu ne smiju angažirati vanjski suradnici, a koje su u protelih osam mjeseci sklapali ministar Zlatko Hasnbegović (3), Slaven Dobrović (3), Dario Nakić (2) te ministrica Bernardica Juretić koja je rekorderka u sklapanju takvih ugovora i broji ih deset.

Svi ti ugovori raskinuti su nakon intervencije Ministarstva uprave. No, njima je prekršen Zakon o službenicima prema kojem ministarstva i druga državna tijela ne mogu angažirati vanjske suradnike temeljem ugovora o djelu za one poslove koji prema Ustavu, zakonu i drugim propisima pripadaju u djelokrug tih tijela.

SUKOB INTERESA: Povjerenstvo bi moglo ispitati Milanovića prije izbora, a nisu daleko ni Butković i Juretić

Slična praksa i Milanovićeve vlade

U Ministarstvu uprave nisu precizirali koji su to točno poslovi, međutim u javnost je procurilo kako je na takav način svoje djelatnice u uredima za odnose s javnošću angažirao Hasnbegović i Nakić.

Specifičan način angažiranja u državnoj upravi nije “krimen” samo prošle osmomjesečne Vlade nego i bivših. Tako je Milanovićeva vlada kako bi 2012. angažirala svoje ljude u Zakon o državnim službenicima unijela odredbu o zapošljavanju svojih kadrova na četiri godine. Tada bez natječaja zaposleni službenici morali su otići kada su odlazili i oni koji su ih zaposlili. Međuti, Ustavni sud je lani u prosincu tu uredbu srušio.

Povratak na Net.hr