Je li bilo praćenja?

“Ne zanima me Grmoja, pozvao sam Petrova na sučeljavanje, ako ima muda”

Ranko Ostojić oštro je reagirao na optužbe glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje da postoje indicije da je PNUSKOK pratio Božu Petrova i izlistavao njegove pozive na mobitel, te je za to optužio upravo još uvijek aktualnog ministra unutrašnjih poslova Ostojića.

12:28 Nikoli Grmoji je odgovorio rekavši da ne zaslužuje biti pozvan u stan čovjeka kao što je Ante Kotromanović (Evo što je Grmoja objavio na Fejsu). “Ne zanima me što je rekao gospodin Grmoja, ja sam na sučeljavanje pozvao gospodina Petrova, ako ima muda da se nađemo na bilo kojoj televiziji”, rekao je. Čim gospodin Petrov prihvati, evo mene, nema problema.

“Olako prelazimo preko činjenice da neki Grmoja kaže da se nešto dogodilo ali da nema dokaze. Optužiti ministra unutrašnjih poslova da je naredio policijskim službenicima da nekoga prate znači da ga optužujete za ozbiljno kazneno djelo. Zato tražim da potpišu kaznene prijave,” oštar je bio Ostojić.

Zadnji put kad je Grmoja dizao buku, Državno odvjetništvo, ne MUP, je utvrdilo da od toga nema ništa, istaknuo je Ostojić, dodajući da svatko može provjeriti njegove tvrdnje da Petrov nije bio ni praćen ni prisluškivan, ni izlistavan.

Gospodo, potpišite kaznene prijave da mogu tražiti zadovoljštinu

12:21 “Nadam se da će gospodin Petrov prihvatiti sučeljavanje. Ne mogu se slati glasnogovornici. Imamo i mi pravo na obranu svoga digniteta”, rekao je Ostojić i dodao: Gospodo, izvolite, potpišite kaznene prijave, da ja mogu kad se pokaže da to što govorite nije istina, mogu tražiti zadovoljštinu.

12:13 Gospodin Petrov nije bio ni praćen ni prisluškivan. Nije bio pod mjerama prikupljanja podataka. Njegovi pozivi nisu bili izlistavani. Sve što je gospodin Grmoja rekao nije točno. Neodgovorno je da se takve stvari iznose u ovoj situaciji u zemlji koja je kroz ovo razdoblje imala visoku razinu sigurnosti”, rekao je Ostojić.

“Očekujem da osoba koja preuzme ovo ministarstvo dobiva čist sustav i uhodan posao i sve što će trebati činiti je da poštuje zakonske propise.”

Vidi se nepoznavanje zakona i propisa i ingerencija, ministar nikako ne može naređivati državnoj sigurnosnoj agenciji, rekao je Ostojić. “Zakon o policiji jasno govori o tome što može raditi ministar. Ne smije mu pasti na pamet da se miješa u kriminalističke obrade niti zaustavljati bilo koje kriminalističko istraživanje” rekao je Ostojić.

Grmoju je ispravio da nije riječ o indikacijama, nego indicijama. “Ako netko ima indicije onda ih je dužan iznijeti, za državu je neodgovorno da se uznemirava javnost na temelju rekla-kazala”, rekao je Ostojić i podsjetio da postoji sustav nadzora i kontrole.

Grmoja odgovorio Ostojiću: “Predlažem da se sučeljavanje održi kod Kotromanovića. Zavjese po izboru”

Izbjeglička kriza – prevažna tema o kojoj nitko nije rekao ni riječ

12:03 Na početku konferencije za novinare Ranko Ostojić je govorio o izbjegličkoj krizi. Rekao je da Hrvatska inzistira na usklađenom djelovanju svih zemalja na izbjegličkoj ruti, a što se tiče jednostranih odluka podsjetio da smo vidjeli koliko štete mogu napraviti.

Rekao je i da je najnoviji podatak da je broj izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku 572.140. Istaknuo je da su izbjeglice tema o kojoj se mora razgovarati i dogovoriti i da nema odgađanja.

“Sve one koji se žele baviti nacionalnom sigurnošću pozivam da se počnu pripremati za ovu izuzetno važnu temu o kojoj do sada nisu rekli ni riječ”, rekao je Ostojić koji je istaknuo da je od izbora do danas kroz Hrvatsku prošlo više od 200 tisuća ljudi. “S radošću očekujem tu osobu koja će se time baviti da joj predam motorolu i krizni stožer koji funkcionira”.

80 spašenih života

Pohvalio je policijske službe i volontere u Slavonskom brodu koje su spasile 80 života u Egejskom moru – naime, volonteri su od izbjeglica u Brodu dobile informaciju da se u Egejskom moru nalazi brod s točnim koordinatama, te su službe u roku od 15 minuta alarmirale tursku obalnu stražu koja je brod pronašla i spasila ljude.

Kronologija optužbi o praćenju

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost potvrdio je da je dobio podnesak u kojem se iznose te optužbe.

Ranko Ostojić je oštro odgovorio Grmoji u utorak navečer na Novoj TV: “Gospodin Grmoja već iz prvog slučaja, kada je dizao buku oko toga da su ucjenjivani pod pritiskom članovi Mosta, nije ništa naučio. USKOK je naredio da se napravi istraživanje. Sve je skupa napravio i izvijestio javnost, a da ništa nije bilo točno od onog što je navodio. Prema tome, nemam što drugo dodati, već pozvati gospodina Petrova, jer ne želim razgovarati s glasnogovornikom, da nas dvojica direktno raspravimo te teme. Oni žele voditi ministarstvo unutarnjih poslova, žele se baviti sigurnosti. Mislim da bi bio red da se suočimo pa da vidimo tko je u pravu i tko govori istinu”.

GLASNOGOVORNIK MOSTA: Imamo indicije da je Petrov cijelo vrijeme bio praćen

 

Povratak na Net.hr