OKUPILO SE 15.000 LJUDI

UŽIVO, NEMILE SCENE U ZAGREBU: Policija odnijela aktiviste koji su sjeli na cestu ispred ‘Hoda za život’, potrpali ih u maricu!

U Zagrebu i Splitu danas se održava ‘Hod za život’, no već i prije manifestacije, jučer i tijekom noćnih sati, zabilježeni su incidenti u oba grada. U Zagrebu, okupljanje je počelo u 10 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, a onda je povorka oko 11 sati krenula Ilicom prema Trgu bana Josipa Jelačića. U Splitu je okupljanje održano ispred Gospe od zdravlja, a povorka je prolazila Marmontovom i završila na rivi. Prema policijskoj procjeni, u Zagrebu se okupilo oko 15.000 ljudi.

NOVO 13:00 – Po procjeni zagrebačke policije, na “Hodu za život” okupilo se 15.000 ljudi. Kretanje povorke ometalo je nekoliko osoba koje su nakon postupanja policije dovedene u službene prostorije, izvijestila je policija.


12:30 – Sudionici Hoda za život došli su na glavni zagrebački trg. I tamo ih je dočekao ogromni transparent.


12:20 U Splitu nema zasad zabilježenih incidenata, a okupilo se između 4.000 i 5.000 ljudi, prema procjenama. N1 piše kako su među prisutnima i Alen Nižetić te Meri Cetinić.


12:15 – Žene su svjesna politička bića, a ne inkubatori i mi branimo pravo na izbor, kazala je za N1 jedna od aktivistkinja s kontraprosvjeda Hodu za život Sanja Kovačević.


12:05 – Nakon što je policija uklonila aktiviste kolona je nastavila hodati Ilicom i pristiže na Trg bana Jelačića.


11:52 – Kako piše N1, 20-ak aktivista i aktivistkinja je zapriječilo prolaz sudionicima i sudionicama Hoda za život. Policija se približila i odnosi jednog po jednog aktivista i aktivistkinju, koji su mirno sjeli pred kolonu i ne odupiru se ni dok ih policija odnosi u maricu. Policija je došla u još jednom vozilu i u to drugo vozilo odnosi preostale aktiviste. Među njima je bila Sanja Sarnavka, koju su isto tako strpali u maricu. Jednog muškarca su priveli dok je vikao: “Žene imaju pravo na izbor!”

U pozadini se nazire kolona Hoda za život i čeka da policija odvede sve aktiviste dok u pozadini svira “Večeras je naša fešta”.


11:45 – Prosvjednice protiv kolone sjede u majicama s natpisima “Drugotna” i jedu kokice.


11:19 – Broj okupljenih će biti najveći za otprilike pola sata kada budu na Trgu bana Josipa Jelačića. Kod Britanskog trga povorku su dočekali aktivisti s transparentima koji su protiv Hoda.

“Ovo nije Hod za život, ovo je politički skup koji najprije želi ograničiti pobačaj, a zatim ga zabraniti. Ne možemo dopustiti da lažnim Hodom za život gaze naša prava”, kažu, piše N1.

Na transparentima je, između ostalog, pisalo i “Opus Dej go avej”.


11:13 Sudjelovanjem na Hodu za život pohvalila se Marijana Petir. Osim nje i Željke Markić, za sada u Zagrebu nisu viđeni značajniji političari.


11:00 – Povorka je krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.


10:55 –  “Ne očekujemo ništa, tu su svi radosni, veseli i ne znam tko bi mogao biti protiv. Želimo sve ljude osvijestiti da je život temeljno ljudsko pravo i da se svatko ima pravo roditi. Što mislite koja bi druga kolona bila bitnija od ove, za život. Ova inicijativa nije zakonodavna, želi podići svijest kada počinje život, a mogli ste čuti i informirati se da život počinje začećem. Ne znam tko nas želi obmanuti idejom da život ne počinje začećem”, rekla je jedna od organizatorica, piše N1.

Kristina Bakula iz koordinacijskog tima Hoda za život rekla je da se oni drže uputa Ustavnog suda da informiraju, educiraju i podižu svijest kada počinje život – začećem. “Većina žena ne zna da djetetu srce kuca već s 18 dana, mediji to ne prenose.”

Organizatori su rekli kako očekuju 20.000 ljudi.


10:30 Povorka se okuplja i Splitu, iz razglasa se čuju Thompsonove pjesme: Organizatori kažu da očekuju 5000 ljudi.

“A što je ženin izbor? Ono što mi želimo je da radimo na informiranosti da se u svakoj bolnici žena može informirati. Istraživanja su pokazala da kada žena dođe na abortus da se predomisli ako joj se da vremena”, rekao je koordinator Hoda za život u Tomislav Slavić te dodao da sudionici marša “radosno poručuju da su za život”.

“Ženi se sjaji lice kad je trudna”, rekao je Slavić govoreći o razlozima današnjeg marša u Splitu. Slavić kaže da je osobno pozvao više političara da se pridruže “Hodu” kako bi se promijenila zakonska regulativa. Među sudionicima “Hoda” su čelnici HDZ-a te pravaških stranaka, piše N1.


10:20 – Među transprarentima u Zagrebu mogu se vidjeti slogani “Uspjeli smo zajedno”, “Pitali su me je li moja beba dečko ili cura ali nikada i je li osoba”, slike Alojzija Stepinca, ali i zastava s prvim bijelim poljem koju nosi stariji gospodin odjeven u crno.


10:10 Kako piše Index, zaštitari iz Lupus zaštite, u vlasništvu Deana Golubića, presvlače se iz službenih crnih u sive redarske majice Hoda za život. Dakle, među redarima su i pravi zaštitari. Inače, Golubić je prošle godine napao djevojku koja je pokušala zaustaviti povorku.


10:05: Oko deset sati počelo je pred splitskom crkvom ‘Gospe od zdravlja’ okupljanje građana koji su se odlučili priključiti inicijativi ‘Hod za život’. Okupljeni građani krenuli su preko Marmontove ulice do Rive gdje će se od 11 sati održavati prigodni program. Odmah na početku uklonili su plakat koji se tijekom noći osvanuo iznad pirije u Marmontovoj u znak protesta njihovoj inicijativi, s natpisom ‘Hod za život gazi žene’, piše Slobodna. Tu je i župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader ogrnut zastavom Hoda za život.


10:00 Pristaše inicijative Hod za život se okupljaju na Trgu Franje Tuđmana, prisutna je interventna policija. Kolona prema Trgu bana Jelačića kreće u 11 sati, javlja reporter Antonio Zavada.


9:15: Saborski zastupnik SDP-a objavio podršku borbi za prava žena.


9:00  U Splitu osvanule poruke “Hod za život gazi žene” fontana na rivi obojena crveno, dok su u Zagrebu anonimne aktivistice na ruti Hoda za život nacrtale su crvene obrise, simbolizirajući žene koje su stradale od nesigurnog pobačaja. Više pročitajte OVDJE.


Inicijativa se ‘bori za za život’

“Hod za život” je hod građana u znak potpore nerođenom djetetu, njegovoj majci i obitelji kako bi se skrenula pozornost na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava, bez obzira na spol, rasu, financijske uvjete i dr., navode organizatori koji ne žele reći bi li zabranili pobačaj.

Hod za život angažira brojne volontere zaštitare, a jučer je jedan od njih brutalno izvrijeđao aktivisticu Sanju Sarnavku. U poruci koju je poslao putem Facebooka, muškarac je Sarnavki zaprijetio fizičkim nasiljem: “Ostavi ti naš Hod za život na miru i brini se tamo za onaj nakaradni pederbal koji ovaj napaćeni narod mora financirati iz svoga džepa, a ne želi, vampirušo stara sotonska. Samo pokušajte napraviti s antifama neku pizdariju opet, pišat ćete krv tjedan dana. Sada imamo 300 zaštitara volontera, a ja sam jedan od njih i ne marim za kosti koje ću lomiti antifama ako pokušaju napasti. Krepaj u mukama, sotono! Grizle te buhe cijelu noć!”

‘PIŠAT ĆETE KRV TJEDAN DANA, VAMPIRUŠO STARA SOTONSKA’: Sarnavki prijete zbog izjave o Željki Markić

Dan prije Hoda za život aktivistice su u nekoliko zagrebačkih fontana ubačena crvena boja te su u njima ostavljene žičane vješalice i naljepnice s porukom ‘Nećemo natrag!’.

SABLASNI PRIZORI NA ZAGREBAČKIM ULICAMA: ‘Krvave’ fontane sa žičanim vješalicama šokirale građane

Prvi Hod za život u Hrvatskoj održan je u svibnju prošle godine u Zagrebu uz sudjelovanje više od 15.000 ljudi prema procjeni organizatora, a ove godine organizatori očekuju još veći interes.

Povratak na Net.hr