POZNATI ZAGREBAČKI PSIHIJATAR OSUPNUT STANJEM 'DUBRAVE': / 'Prozor je nakon 12 dana zatvoren tek uz pomoć trake, sanitarije ne rade...'

Image

Vukušić u otvorenom pismu spominje da mu je kao liječniku neshvatljivo da osoblje nema dojavnik te upozorava da kakofonija zapomaganja pacijenata uz vrata koja su otvorena 24 sata,

10.2.2021.
22:19
Play logo

Ugledni zagrebački psihijatar Herman Vukušić dva tjedna se nalazi u KB Dubrava zbog koronavirusa. Iz bolnice se javio otvorenim pismom u kojem apelira na ministra zdravstva Vilija Beroša u vezi stanja u bolnici.

Prvo spominje da mu je kao liječniku neshvatljivo da osoblje nema dojavnik te upozorava da kakofonija zapomaganja pacijenata uz vrata koja su otvorena 24 sata, ruši moral zaposlenicima i narušava duševno zdravlje pacijenata. Svoje otvoreno pismo za ministra Vukušić je objavio na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

"Dragi FB prijatelji, evo nakon nekoliko dana i stabilnijeg zdravstvenog stanja (hvala zdravstvenom timu Odjela za zrakoplovnu medicinu!) odlučio sam se javiti otvorenim pismom našem ministru zdravstva, Viliju Berošu", započinje Vukušić pismo.

Image
[FOTO] ODVRATNI PRIZORI ISPRED COVID BOLNICE; 'Dubrava' grca u zaraznom smeću: /

'Ako se ovo brzo ne riješi slijedi katastrofa'

'Nitko na odjelu nema dojavnik, vrata su otvorena 24 sata'

"Dragi Vili,

s obzirom na naše višegodišnje poznanstvo i odličnu suradnju koju smo imali na projektu stručne procjene HRVI-ja, bit ću slobodan u ovome pismu obraćati ti se bez persiranja. Ja sam već dva tjedna hospitaliziran na Odjelu za zrakoplovnu medicinu KB Dubrava (u daljnjem tekstu: Odjel) gdje sam zaprimljen s kliničkom slikom obostrane upale pluća uzrokovane COVID-19 virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Svoj povratak 'među žive' mogu zahvaliti isključivo stručnosti i njezi medicinskog osoblja koje me prati, a moja potreba da ti se obratim s par riječi ide upravo u smislu pomoći tim ljudima u njihovom radu i budućim pacijentima Odjela. Meni je, dragi Vili, kao liječniku neshvatljivo da NITI JEDNA soba na Odjelu (a govorimo o jednoj od najbitnijih kliničkih jedinica u ratu protiv korone) nema dojavnik za medicinsko osoblje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Posljedica toga jest da vrata svih soba moraju biti otvorena 24 sata tako da bi osoblje moglo čuti zapomaganja 'Sestro, sestro!' ovisno o tome što bi tko od pacijenata trebao.

'Punih 12 dana prozor nije bio zatvoren'

Kada se (nerijetko!) desi situacija da više pacijenata nešto treba, to izaziva kakofoniju zapomaganja po cijelom hodniku, koja, a kažem ti to kao psihijatar, ima loš učinak kako po moral djelatnika, tako i po duševno zdravlje pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Osobno sam imao nesreću da dođem u sobu u kojoj se prozor nije dao zatvoriti punih 12 dana, tako da sam se uz otvorena vrata nauživao propuha za sljedećih sto godina. Drage sestre su cijelo vrijeme pokušavale prozor (bezuspješno!) zatvoriti medicinskom trakom, sve dok milošću jednog divnog medicinskog tehničara napokon nije 'pronađen' imbus ključ kojim je prozor zatvoren.

Ponavljam: nakon 12 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

(Fotografija “oblijepljenog” prozora u privitku je ovog pisma.)

'Sanitarije ne funkcioniraju u svakoj sobi, to mi je neshvatljivo'

S druge pak strane, imao sam sreću, dragi moj Vili, da sam smješten sobi u kojoj IMA TOPLE VODE i funkcionira sanitarni čvor.

Kako je moguće da na ovako važnom odjelu ne funkcioniraju sanitarije u svakoj sobi? Možda je to neki novi, revolucionarni pristup u liječenju korone, ali ja kao liječnik i bivši dužnosnik Vlade RH ne razumijem kako je moguće da na ovako važnom Odjelu ne funkcioniraju sanitarije u svakoj sobi???

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Mislim da je bespredmetno uopće komentirati prethodno navedenu činjenicu. Nadalje, nadam se da ćeš se složiti sa mnom dragi moj Vili, kako je jedan od osnovnih uzusa naše struke po pitanju pneumonija sustavna hidratacija pacijenta toplim napicima. Moram ti priznati, ministre moj, da mi je najdraži dio dana jutro, jer tada stiže topli čaj, nakon kojeg mi saturacija odmah 'skoči' za nekoliko stupnjeva.

'Problem koji se može riješiti vojnim kazanom'

Međutim, 'revolucionarni' pristup organizacije borbe protiv korone koji sam spomenuo valjda je i odgovoran za činjenicu da pacijenti topli čaj mogu dobiti SAMO JEDNOM DNEVNO, jer se, eto, kuha u centralnoj kuhinji samo u 06.00 ujutro i jednom dnevno dostavlja na Odjel.

Dragi Vili, ovaj 'organizacijski problem' rješiv je jednim običnim vojnim kazanom u koji stane i do 50 litara toplog napitka, a koji čuva temperaturu i preko 24 sata i kao takav pokriva sve potrebe pacijenata za toplim napitcima tijekom cijelog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

Ovo pismo sam ti, dragi moj ministre, napisao u dobroj vjeri bez primisli na tvoju ili nečiju drugu odgovornost, jer, znaš kako se kaže: 'Liječnici su najgori pacijenti', pa sam si stoga uzeo pravo ipak biti malo kritičan prema nekim uvjetima boravka i rada na Odjelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

'Vili, možeš biti ponosan na zdravstvene djelatnike'

Na koncu, ali nikako najmanje važno, svi navedeni problemi padaju u drugi plan pred ljubaznošću, stručnošću i požrtvovnošću liječnika i medicinskog osoblja Odjela koje čini nadljudske napore da nama, pacijentima, olakšaju teške bolničke dane.

Ljudi, a ne zgrade čine hrvatsku medicinu, dragi moj Vili, a ti na ovu svoju vojsku možeš biti ponosan.

Uvijek tvoj,

Herman", napisao je Herman Vukušić u objavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo