ANALITIČARI OCIJENILI

THE ECONOMIST O SITUACIJI U HRVATSKOJ: ‘HDZ-ova vlada je slaba, premijer Plenković bi mogao sazvati ranije izbore’

Hrvatsko bi gospodarstvo u 2018. godini moglo narasti za 2,6 posto, piše britanski The Economist. Taj je rast sporiji nego u ovoj godini.

The Economist predviđa i 1,8 posto inflacije za Hrvatsku u idućoj godini, dok bi proračunski deficit iznosio 1,6 posto BDP-a, piše N1.

Manje od procjene Europske komisije

Europska je komisija nedavno u svojoj prognozi objavila rast hrvatskog gospodarstva za 2,8 posto, dok MMF i Svjetska banka očekuju rast od 2,7 posto. Banke su pak u tim procjenama još optimističnije pa je tako Addiko banka objavila da će 2018. Hrvatska imati rast od 3,0 posto. Vlada Andreja Plenkovića svoj je prijedlog proračuna za iduću godini temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 2,9 posto.

Analitičari poslovnog tjednika The Economist vjeruju i da bi moglo doći do prijevremenih izbora.

‘Ako Plenković osigura čvrst mandat, pokušat će ograničiti javni dug’

‘Koalicijska Vlada predvođena konzervativnim HDZ-om je slaba, a premijer Andrej Plenković mogao bi sazvati ranije izbore kako bi iskoristio snažan rejting stranke. Ako to ne učini, reforma gospodarstva bit će spora. Ako osigura čvršći mandat, Vlada će pokušati ograničiti veliki javni dug i potaknuti domaće investicije’, piše The Economist.

Analitičari najviše stope rasta u europskim zemljama predviđaju za Rumunjsku 4,5 posto, Estoniju 3,5 posto, Mađarsku 3,4 posto, Poljsku 3,4 posto, Bugarsku 3,3 posto i Sloveniju 3,1 posto. Njemačka bi prema tim predviđanjima mogla imati stopu rasta od 1,8 posto, a Italija od jedan posto, prenosi N1.

Povratak na Net.hr