U ZARAZNOJ JE 50 PACIJENATA

INFEKTOLOG OTKRIO KAKVE SU ŠANSE ZA OPORAVAK AKO ZAVRŠITE NA RESPIRATORU: ‘To je zadnja instanca liječenja’; Statistika nije sjajna…

‘Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti’, dodao je

Odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, kazao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” gostujući u Dnevniku televizije N1.

S druge strane, kod pacijenata koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

Poseban preparat za najteže bolesnike

U Klinici “Dr. Fran Mihaljević” trenutno je 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječne dobi iznad 60 godina. Najmlađa osoba među njima je u dobi od 35 godina, a najstarija ima više od 80 godina. Sedam pacijenata je na respiratoru, a dvoje od njih su na ECMO uređaju. Preostali većinom imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.

Dr. Puljiz kaže da pacijenti u Kliniku u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i s upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

“Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator”, kazao je dr. Puljiz.

VAŽNO UPOZORENJE PREDSTOJNIKA ZAGREBAČKE KLINIKE: ‘Covid nije malo jača gripa, bolest je opasna jer ne pogađa samo pluća’

Pojasnio izjavu da Covid-19 ima veću smrtnost od gripe

“Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti”, dodao je.

Pojašnjavajući svoju nedavnu izjavu da Covid-19 ima veću smrtnost od gripe, dr. Puljiz je kazao kako je govorio o odnosu broja službeno zaraženih i umrlih osoba koji je u Hrvatskoj manji od dva posto, a na svjetskoj razini je veći od dva posto, dook neke države imaju i deset posto.

“Govorimo o brojkama broja zaraženih i broja umrlih, imamo 30 milijuna zaraženih u svijetu i milijun umrlih i tu se govori o postotku od tri posto”, pojasnio je.

DOKTOR PULJIZ UMIRIO GRAĐANE: ‘Tri do pet posto je smrtnost od korone u svijetu, ne u Hrvatskoj’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr