Play ponuda

POZNATA TV POSTAJA SNIMILA PRILOG O EGZODUSU MLADIH: / 'Ovo je Hrvatska, ništa više tu nije ostalo'

Image
Foto: YouTube/Screenshot

France 24 snimio prilog o mladima iz Hrvatske koji svakog dana odlaze u inozemstvo u potrazi za poslom i boljim životom

12.12.2018.
21:00
YouTube/Screenshot
Play ponuda

I dok sunčana obala Hrvatske za vrijeme sezone privlači mnoge turiste iz cijele Europe, u pozadini "sanjivog krajolika" nalaze se ekonomski problemi. Tako započinje svoj prilog France 24 o mladima koji svakog dana, u potrazi za poslom i boljim životom, odlaze iz Hrvatske sa zagrebačkog kolodvora prema nekoj od država zapadne Europe.

Budući da pet godina nakon diplome još uvijek nije pronašla posao, 29-godišnja Ivan Banović odlazi za München.

"Diplomirala sam arheologiju pa je jako teško pronaći posao", rekla im je Ivana.

27 posto diplomiranih su nezaposleni, tako da sve više njih odlazi u potragu za poslom izvan zemlje, tvrdi France 24 u prilogu. Prema podacima koje navode, u Njemačkoj se nalazi gotovo pola milijuna Hrvata, 160 000 u Austriji te 30 000 u Irskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Tri puta više plaćen nego što bi bio u Hrvatskoj

Novinari France 24 razgovarali s Markom Dragućicom. On je sa svojom suprugom došao u Berlin 2014. godine gdje je našao posao električara za koji je plaćen tri puta više nego što bi bio plaćen u Hrvatskoj.

Marko i njegova žena uspješno su se integrirali u njemačko društvo. Naučili su njemački, upoznali nove prijatelje i u kontaktu su s ostalim Hrvatima.

"Šef me je pitao znam li ikoga tko bi želio raditi u Njemačkoj. Rekao sam mu da znam. Nazvao sam prijatelja i on je došao ovde, gdje živi sa svojom suprugom", rekao je Marko za France 24.

Prevladava staro stanovništvo

Marko je inače rodom iz malog sela u kojem se vodio rat za hrvatsku neovisnost. U prilogu navode da je riječ o regiji koja se bori kako bi osposobila svoje gospodarstvo te da u njoj žive sada gotovo samo stariji stanovnici.

Jedna starija stanovnica pokazala je novinarima France 24 Centar za mlade koji u derutnom, katastrofalnom stanju.

"Gledajte, raspada se. To je takav kaos. Katastrofa. Ovo je Hrvatska, ništa više tu nije ostalo. Ne valja Hrvatska ništa", rekla je ogorčena žena.

Mladi koriste otvorene granice

Nakon toga, posjetili su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje mnogi studenti idu na tečajeve stranih jezika. Rekli su da sve više mladih koristi otvorene granice otkako je 2013. godine Hrvatska ušla u Europsku uniju kako bi se nastanili u inozemstvu.

Na Filozofskom fakultetu porazgovarali su s jednom djevojkom koja ima dečka u Danskoj i uči francuski.

"Moj dečko živi u Danskoj, sestra moje prijateljice je u Irskoj, a mnoge obitelji mojih prijatelja su se preselile u Njemačku. Svi oni su pronašli poslove", rekla je djevojka.

Problemi u javnom sektoru

Na kraju, razgovarali su i s profesorom ekonomije Krešimirom Ivandom, na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, koji je objasnio probleme u Hrvatskoj.

"Ako govorimo o javnom sektoru, postoji problem sa zdravstvenim, mirovinskim i socijalnim sustavima, jer svi oni ovise o mladima koji plaćaju poreze, koji rade, koji proizvode", rekao je Krešimir.

France 24 napominje da u Hrvatskoj trenutno živi manje od 4 milijuna ljudi te da, usprkos naporima vlade, egzodus mladih ne pokazuje znakove usporavanja.

Play ponuda
Play ponuda