POZITIVNI GOSPODARSKI POKAZATELJI: / Izvozimo bikovu spermu, mulj i slamu, a uvozimo lišće, granje i konjsku dlaku

Vlada se hvali pozitivnim gospodarskim pokazateljima, a dobar dio toga ovisi i o uvozu i izvozu

10.6.2019.
15:30
Pixsell/Ilustracija, Marko Mrkonjić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vlada se u posljednje vrijeme imala čime pohvaliti - pojačana osobna potrošnja, pad nezaposlenosti, najveći rast BDP-a u Europi u prvom kvartalu 2019., porast investicija, poboljšanje kreditnog rejtinga. Iako se to sve pripisuje reformama, svoje zasluge ima i samo gospodarstvo, odnosno proizvodnja i trgovina. Velik dio gospodarskih zbivanja čine uvoz i izvoz, pa su novinari Večernjeg lista provjerili što to nudimo ostalim tržištima, a što potražujemo od drugih.

Osim uobičajenih proizvoda, poput hrane, automobila ili elektronike razmjena između tržišta egzistira i u izvozu i uvozu neobičnih dobara. Tako su prošle godine hrvatski poduzetnici izvezli bikove sperme u vrijednosti od 111.347 eura. Ima još neobičnih hrvatskih proizvoda za kojima u inozemstvu vlada potražnja. Jedna zagrebačka tvrtka u Mađarsku izvozi mulj iz pročistača otpadnih voda, a na popisu izvoznih proizvoda nalaze se i riblji otpaci, tetive i žile životinja, životinjski mjehuri i crijeva, kopita, kandže, pa čak i stelje (prostirke) od slame.

Gotovo 20.000 izvoznika

Fina je izvijestila da je 19.594 poduzetnika prodalo svoje proizvode ili usluge u inozemstvo, što čini 14,9 posto svih registriranih poduzetnika. U njih su ubrojeni i ovi s neobičnim proizvodima. Netko je, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, lani izvezao i koralje te ljušture morskih mekušaca.

Iste stvari Hrvatska i uvozi i to u većim količinama nego što izveze. Ali, to nije sve. Iz cijelog smo svijeta lani uvezli lišće i granje u vrijednosti od 1,2 milijuna eura. Osim toga, preko naše granice su prešle čekinje, konjska dlaka, rogovi i drugi otpatci čak iz Novog Zelanda, humus iz Kanade, a životinjska crijeva iz Pakistana, Srbije i Albanije. Čak je i gore spomenuta slama jednim dijelom stigla iz inozemstva, kao da je sami ne možemo dovoljno namlatiti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali