NEMAJU VREMENA ZA GABLEC

POZITIVNA PRIČA: Kako se Leon iz Slunja uspio izboriti za produljenje velikog odmora u školi

Učenik Srednje škole Slunj pokrenuo je inicijativu za produljenje velikog odmora u školi.

Naime, školski odmor traje im svega 15 minuta, a u školi nema kantine, već je u okrugu samo jedna mala trgovina u kojoj je uvijek gužva. Zbog redova na blagajni i činjenice da pod nastavom nije dopušteno jesti, brojni učenici ostajali su gladni.

Inicijativu je pokrenuo Leon Dijanežević, učenik 4. razreda, smjer tehničar za računalstvo. Ujedno je predsjednik vijeća učenika škole, što bi značilo da ih predstavlja i zastupa na razrednom i nastavničkom vijeću.

‘Više od 15 minuta nam samo treba na blagajni’

“Kada nas 264 krene u kupnju, bude gužva na blagajni i to potraje dulje od 15 minuta. Dakle, više od 15 minuta nam samo treba na blagajni, a kamoli da se vratimo do škole i obrok pojedemo na miru. Malo je kompleksno, ali u konačnici, pod nastavom nam nije dopušteno jesti, tako da obrok nikako ne možemo pojesti”, objasnio je Leon za portal Srednja.hr.

Oni su ga uputili na Državni pedagoški standard srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja u čijem članku 12. stoji sljedeće:

“Nastavni sat traje 45 minuta. Učenicima se mora osigurati odmor između nastavnih sati (odmor između dva nastavna sata traje pet minuta, a nakon trećeg sata 15 ili 20 minuta)”, stoji u Državnom pedagoškom standardu.

Leonu je to bilo dovoljno da za početak napiše zamolbu upućenu nastavničkom vijeću kojom bi se odmor produljio za pet minuta. Porazgovarao je s ostalim predstavnicima razrednih odjeljenja i mnogobrojnim učenicima koji organizirano dolaze i odlaze na nastavu te su došli do zajedničkog zaključka – za produljenje velikog odmora u njihovoj školi ne postoji prepreka.

Odmor će trajati 20 minuta

Produljenje odmora značilo bi i da posljednje zvono u danu umjesto u 13.55 zvoni u 14 sati. Budući da je nastava u školi ionako organizirana u jednoj, jutarnjoj smjeni, a učenici putnici bi i dalje na vrijeme stizali na autobuse, u slučaju produžetka odmora nitko ne bi mogao biti oštećen.

“Nakon što sam zamolbu uručio ravnateljici, stigla mi je obavijest da će se održati nastavničko vijeće na kojemu će jedna od točaka dnevnog reda biti moj prijedlog o produljenju velikog odmora”, kazao je Leon. Nakon toga je proveo i anketu među učenicima i njih 80 posto podržalo je njegov prijedlog.

Leonov trud se isplatio jer bi od sljedećeg polugodišta odmor u Srednjoj školi Slunj trebao trajati 20 minuta. Potrebna je još samo potvrda roditeljskog vijeća, ali Leon zna da tu neće biti problema jer se među roditeljima već raspitao o mišljenju oko produljenja velikog odmora.

“Leon je mene sa svime time upoznao još prije i sam se, uistinu sam, raspitao među učenicima putnicima, i potpuno je pripremljen pred mene došao s tim prijedlogom. Uistinu je to vrijedno napravio. Svi znamo da je tih 15 minuta relativno kratko, jer škola nema kantinu pa učenici idu u trgovinu kupiti si marendu. Nastavničko vijeće je također pohvalilo Leona i njegovu inicijativu i to je priča koja sada čeka potvrdu vijeća roditelja”, kazala je za Srednja.hr Diana Cindrić, ravnateljica škole.

Povratak na Net.hr