Gore Korčula i Pelješac

OVO JE TEK POČETAK VATRENE STIHIJE: Vatra se i dalje širi, nitko ne može jamčiti za kuće

Premijer Zoran Milanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović obišli su požarom pogođena područja na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli. Požari na Korčuli i Pelješcu još su aktivni i prijete kućama i gospodarskim objektima.

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u utorak poslijepodne kako su požari na Korčuli i Pelješcu još aktivni te kako se još ne može jamčiti da kućama i gospodarskim zgradama ne prijeti opasnost od požara, javlja RTL.

Velika borba

“Stanje na Korčuli je bolje nego jutros. Borimo se na predjelu prema Smokvici. Jedan dio smo uspjeli zaustaviti, a drugi dio ide prema Zavalatici. Na taj jugoistočni dio smo poslali vatrogace i pokušavamo ga obraniti”, rekao je Simović.

“Zasad smo obranili kuće, ali čeka nas još velika borba”, rekao je Simović i dodao kako ne mogu jamčiti da je završena obrana kuća jer su svi požari i dalje aktivni.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je požarom pogođena područja na poluotoku Pelješcu. Susreo se s vatrogascima u Trsteniku na Pelješcu, a potom će otići u Smokvicu na Korčuli. Milanović je obišao i vinariju Grgić.

Požara će biti još, ovo je tek početak

“Prošle godine požara nije bilo, ove godine su počeli i bit će ih još. Ovo je tek početak. Moramo biti spremni, tehnika, ljudi. Kad krene ovako grubo, nikad nije dosta. Mi smo kao zemlja dobro opremljeni, ali ovo je stihija. Računamo na hrabrost ljudi koji ovo rade i njihovu stručnost”, rekao je Milanović tijekom obilaska požarišta, javlja RTL.

požar

 

Ministar Ostojić rekao da je sreća da nitko nije stradao

Uz predsjednika Vlade, požarišta su obišli i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović. Ostojić je rekao da srećom nitko nije stradao.

Na Pelješcu još bukti vatra

Zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Davorko Obuljen izjavio je Hini u utorak da na nekoliko lokaliteta na Pelješcu još bukte vatrene stihije. Po njegovim riječima ugrožene su Ponikve, Janjina, Dingač Borak koji se nalazi na istoimenim padinama s južne strane Pelješca, te Pijavičino i Trstenik na kojem se požar stišava.

Došla vojska

“Dalekovod je oštećen, a požar u tom predjelu ne dozvoljava nikakve aktivnosti, te struja još nije puštena” kazao je Obuljen, navodeći kako je u pomoć došla vojska koja odlazi na Korčulu gdje su se pojavili novi problemi.

Izgorjeli vinogradi, vinarija Grgić je oštećena

Napominje da požari još nisu pod kontrolom, no dosta vatrogasnih udruga došlo je pomoći, primjerice iz Splita, Zadra, Karlovca, a vojska je raspoređena po terenu.

“Pojedinim vinarima izgorjeli su vinogradi ponajviše na ulazu u Trstenik. Izgorjeli su predjeli gdje je Dingač, a vinarija Grgić nije izgorjela nego je oštećena”, potvrdio je Obuljen.

Požarom pogođena područja na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli danas će obići premijer Zoran Milanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministar obrane Ante Kotromanović, koji će se susresti s vatrogascima u Trsteniku na Pelješcu i potom otići u Smokvicu na Korčuli, najavila je Vlada.

Uz vatrogasce požar gase zrakoplovi i helikopteri

Zrakoplovi i helikopteri Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovali su u gašenju požara na otoku Korčuli i na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

“Zračne snage su se tijekom dana sukladno razvoju situacije na požarištu dopunjavale i izmjenjivale radi učinkovitijeg gašenja požara i djelovanja na najugroženijim žarištima”, rekao je pukovnik Goran Tomasov iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva priobalja u Divuljama.

“Snage su bile koncentrirane na gašenje požara na Pelješcu, dok su na Smokvici ‘natapali’ opožareni prostor kako se požar ne bi opet aktivirao i poprimio ogromne razmjere kao jučer”, jutros je priopćio MORH.

Naime, požar na području Smokvice na otoku Korčuli u ponedjeljak popodne izmaknuo je nadzoru gasitelja, nakon što su vatrogasci u nedjelju privremeno lokalizirali sjeveroistočnu stranu požarišta. Najveća borba s vatrenom stihijom bila je u obrani područja prema mjestu Brna, a izgorjelo oko 500 hektara guste borove šume.

Na Pelješcu izgorjelo više od 400 hektara površine

Na Pelješcu je izgorjelo više od 400 hektara površine. Oko 21 sat planuo je požar kod Trstenika, dok je drugi na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata.

Šumski požar koji je zahvatio Pelješac uzrokovao je veliku štetu na dalekovodu Pijavičino-Janjina pa su bez struje ostala područja od Orebića do Janjine i zapadni dio otoka Mljeta, a postoje poteškoće i u telekomunikacijskom prometu.

Hrvatski telekom (HT) priopćio je kako zbog požara koji su izbili na Korčuli gdje je oštećen svjetlovodni kabel u prekidu telekomunikacijski promet na području Lastova.

Na teren je izašlo više od 100 pripadnika brojnih DVD-ova i Javnih vatrogasnih postrojbi, kao i kanaderi Oružanih snaga RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile su dosad angažirane na 38 požarišta, od čega 12 u Zadarskoj, 9 u Šibensko-kninskoj, 7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 4 u Istarskoj županiji.

 

Pogledajte kako izgleda vatrom opustošeni poluotok.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr