Požalio se Vladi: Policija mu ne želi vratiti novac koji je pronašao

Na Facebook stranici Vlade pojavilo se novo zanimljivo pitanje građanina koji tvrdi da mu policija nije dala novac koji je našao na cesti i pošteno prijavio prije godinu dana. Naime, budući da se se vlasnik novca nije javio, on pripada nalazniku.

“Prije godinu i dva mjeseca nađem novac na cesti bez tragova čiji bi mogao biti. Predam ga policiji i danas odem da ga preuzmem jer se vlasnik nije javio. Na policiji mi kažu da novac ne mogu dobiti jer se smatra blagom i po tome pripada Republici Hrvatskoj. Ono što znam da me je policijska službenica koja je radila zapisnik o nađenoj stvari upoznala s mojim pravima. Dakle, 10% nagrade ukoliko se vlasnik javi ili cijeli iznos nakon godinu dana ako se vlasnik ne pojavi. Sada me tjeraju da pokrenem sudski postupak i protiv policije. Molim Vladu Republike da mi odgovori. Hvala lipa”, napisao je na Facebook stranici izvjesni Marijan.

Iz Vlade su Marijanu odgovorili da kontaktira Službu za unutarnju kontrolu MUP-a i dali mu link na Upute građanima za podnošenje predstavki i pritužbi na stranicama MUP-a.

“Odsjek za unutarnju kontrolu MUP-a provjerava zakonitost postupanja, a kada se utvrdi da su policijski službenici prekoračili ovlasti, protiv istih se poduzimaju zakonom propisane stegovne mjere”, naveli su u Vladi.

Prema Zakonu o vlasništvu Marijanu zaista pripada 10 posto od prometne vrijednosti pronađene stvari, a ako se vlasnik stvari ne javi u roku od godinu dana, tada se nađena stvar predaje u posjed nalazniku.

Povratak na Net.hr