Drugi krug čeka kandidate u utrci za župana Splitsko-dalmatinske županije. U boj za fotelju župana s aktualnim splitsko-dalmatinskim županom, HDZ-ovcem Blaženkom Bobanom, 30. svibnja ulazi Ranko Ostojić iz SDP-a.

Šef županijskog SDP-a pravo je iznenađenje ovih izbora jer kampanju gotovo nije ni imao, a mnogi su ga proglašavali gubitnikom i ovih izbora, vjerojatno zbog niza poraza koji su ga pratili zadnjih godina, čak i na unutarstranačkoj razini, piše Slobodna Dalmacija. Premda Ostojić nije bio niti upola "vidljiv" kao drugi kandidati, jer se oporavljao od Covida, građani su mu ukazali povjerenje.

"Prvo što je vidljivo u ovim prvim rezultatima je da definitivno građani traže promjenu u utvrdi HDZ-a! Drugo što mogu istaknuti je kako će i u Županijskoj skupštini doći do demokratskih promjena jer je očito da građani žele da ljevica, znači SDP i Centar i Pranić, zajedno napravi taj zaokret.

I premda smo u Splitu, po trenutnim rezultatima, slabiji od očekivanog mogu reći kako smo izuzetno zadovoljni, slobodno ću kazati i očekivano trijumfirali u mjestima gdje smo bili na vlasti. U Trogiru, Milni, Gradacu... Što također ukazuje kako građani Splitsko-dalmatinske županije žele promjene u bastionu HDZ-a", izjavio je Ostojić.

Birači prostorno najveće hrvatske regije u prvom krugu, prema preliminarnim rezultatima u 22.15 sati, Bobanu su dali 38,17 posto glasova, dok je Ostojić dobio ukupno 18,46 posto.

Kada su posrijedi drugi kandidati za splitsko-dalmatinskog župana, na trećem mjestu nalazi se Ante Pranić predstavnik Koalicije ZA (Nezavisna lista mladih, HSLS, Pametno za Split i Dalmaciju) s 15,93 posto glasova. Iza njega slijedi Mostov Ivica Kukavica s 10,55 posto birača, a prati ga Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta koji je dobio 7,83 glasova, prenosi Slobodna Dalmacija.