KRENUO ZAGREB PRIDE / U Povorci ponosa samo oni s Covid potvrdom, pridružio se i gradonačelnik Tomašević

U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se prosvjedni skup pod nazivom 'Dvadeset Prajdova zajedno u drugarstvu i otporu'

3.7.2021.
14:09

Povorka ponosa u kojoj sudjeluje stotinjak građana, krenula je oko 15,30 sati s Rooseveltovog trga i uz geslo “Prajd zauvijek” obilježava 20. povorku LGBTIQ zajednice u Zagrebu. 

Sudionici zagrebačkog “prajda” uz nošenje natpisa, zastava, odjeće i rekvizita duginih boja, krenuli su Frankopanskom ulicom, a povorka će se kretati Ilicom preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do Parka Ribnjak.

Dolazak povorke na Ribnjak očekuje se oko 17 sati, gdje će se održati politički skup “Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu”, a nakon toga zabavni program.

Na Rooseveltovom trgu okupljanje je počelo u 14 sati. Povorka ponosa jedan od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera početkom srpnja, prema kojima su sudionici većih okupljanja, obvezni imati Covid digitalnu potvrdu.  Više desetaka redara, na četiri pulta oko Rooseveltovog trga, provjeravalo je imaju li sudionici Covid potvrde. 

Pristup u Povorku i na skup na Ribnjaku imaju isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom, dakle osobe cijepljene prvom dozom unatrag 22 dana (najkasnije do  12. lipnja), s obje doze do dana prije Prajda, kao i osobe koje imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa.

Tomašević morao pokazati Covid potvrdu

U Povorci je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi", rekao je Tomašević, prenose 24 sata.

 Potporu 20. povorci ponosa LGBTIQ zajednice u Zagrebu u subotu dali su potpredsjednik Vlade za socijalna pitanja i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin i nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru. Skupština grada. 

Povorka ponosa sa stotinjak sudionika krenula je oko 15.30 s Rooseveltovog trga prema Ribnjaku, a potpredsjednik vlade Milošević rekao je novinarima da je došao podržati različitost i jednakost. 

"Da svi pojedinci i društvene skupine u Hrvatskoj uživaju jednaku razinu slobode i jednakosti, da nitko nije izložen govoru mržnje ili bilo kojem drugom zločinu iz mržnje zbog njihove raznolikosti, bilo religije, etničke pripadnosti ili seksualne orijentacije," rekao je.

Na pitanje hoće li razgovarati s ministrom obitelji i socijalne skrbi Josipom Aladrovićem o žalbi Ministarstva na odluku suda da su Kozici i Segoti životni partneri diskriminirani jer im nije dopušten pristup posvojenju, Milošević je rekao da je to sada stvar suda .

"Kakva god bila odluka suda, mi kao Vlada dužni smo je podržati. Pričekat ćemo da sud odluči, na taj će način Vlada reagirati ", dodao je.

Grbin: Ljudska prava i sloboda nisu tamo jer je većina tolerantna

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je da je društvo sigurno napredovalo u posljednjih 20 godina, ali da to ne znači da je posao završen. 

"Ponos je simbol slobode, otvorenosti i tolerancije, zato smo ovdje i zato pružamo podršku svima onima koji žele da hrvatsko društvo bude takvo", rekao je Grbin na Povorci ponosa LGBTIQ zajednice. 

Na pitanje treba li Hrvatska biti među 10 zemalja koje su u Mađarskoj osudile novi zakon koji štiti maloljetnike od pedofilije, što je slično inicijativi koju je nedavno najavio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja - šef SDP-a rekao je da ne bi smio. 

"Zato kažem, posao nije gotov, morat ćemo svi jako puno raditi, kao društvo i zajednica, da bi neki pojedinci shvatili da ljudska prava i slobode nisu tamo jer je većina tolerantna, već zato što su svi ima pravo na njih ", rekao je. Grbin.

Benčić: Drastična promjena nabolje od prvog Pridea

Član Parlamenta za platformu We Can Sandra Benčić ocijenila je da su se stvari "drastično promijenile nabolje" od 2002. godine, kada je održan prvi Pride u Zagrebu, dodajući da još ima prostora za napredak.

Benčić smatra da zakonodavni okvir u Hrvatskoj nije savršen te da su neki dijelovi stanovništva i dalje diskriminirani. 

Rada Borić osudila je izjave zastupnika Mosta

Zastupnica u Gradskoj skupštini grada Zagreba Rada Borić osudila je nedavne izjave zastupnika Mosta, rekavši kako je 'opasan govor' predsjednika Mosta Bože Petrova, koji je rekao da manjina ima prava jer većina to tolerira.

"Zašto Petrov ima pravo reći da nekoga tolerira", pitala je Rada Borić. 

U povorci ponosa nalaze se i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, SDP-ovac Domagoj Hajduković i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji su rekli da mu je prvi put nakon 20 godina, koliko se organizira Pride, došao gradonačelnik Zagreba. 

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen