SPAŠAVANJE GOSPODARSTVA

POVLAČIMO (PRE)MALO NOVCA IZ EU FONDOVA, ALI MINISTRICA JE OPTIMISTIČNA: Otkrila kad nam stiže 500 milijuna eura

‘Hrvatska je zatražila milijardu eura za pomoć proračunu da bi mogla nastaviti mjere spašavanja radnih mjesta’

Šefica Europske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je kako je od danas Hrvatskoj dostupno 500 milijuna eura iz programa Sure, namijenjenog za spašavanje gospodarstva od korona-krize. Na tu temu govorila je u RTL Direktu Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova.

“Ovih 500 milijuna očekujemo da pristignu u proračun vjerojatno do kraja sljedeće godine. Ovo je za očuvanje radnih mjesta, mjere koje je Vlada već pokrenula. Hrvatska je zatražila milijardu eura za pomoć proračunu da bi mogla nastaviti mjere spašavanja radnih mjesta. To je trenutno novac iz proračuna, dio sredstava ćemo koristiti iz sredstava europskih fondova. Koristimo sve izvore financiranja”, istaknula je Tramišak za RTL Direkt.

VUJČIĆ OTKRIO TOČAN DATUM KADA BISMO KUNU MOGLI ZAMIJENITI EUROM: ‘Ja mislim da je taj datum realan cilj, ali imamo još dosta posla’

O fondu za obnovu Vukovara i o sredstvima za sanaciju objekata u Zagrebu

Kada su u pitanju sredstva za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu, ministrica kaže da je 89 milijuna eura u kolovozu uplaćeno u državni proračun te da je ukupan iznos 643 milijuna eura. U prosincu očekuje se ostatak sredstava, rekla je i dodala da je ovaj prvi iznos za hitne situacije u javnoj infrastrukturi. Tramišak kaže da su tu i sredstva za osiguranje privremenog smještaja. O fondu u Vukovaru ministrica Tramišak kaže:

“Planira se svake godine, ove godine je oko 74 milijuna kuna dostupno. Sve ovisi o aktivnostima i samog grada Vukovara. Ima i poduzetničkih projekata. Ove godine smo povećali ta sredstva za gospodarstvo. Gotovo 8 milijuna kuna će biti još za to.”

‘Cilj nam je doći na 100 posto isplaćenog iznosa sredstava’

Tramišak je prokomentirala i iznos od 6 milijardi eura dostupnih Hrvatskoj u idućih sedam godina, a za to su potrebni projekti.

“Još 12, 7 milijardi eura. Već u kolovozu smo započeli s inicijativom prikupljanja projekata, prikupili smo 16 tisuća projekata. Nisu vjetrooelektrane, radi se o energetskim obnovama, širokoj lepezi projekata”, odgovara ministrica regionalnog razvoja i EU fondova.

Na konstataciju voditelja RTL Direkta da smo jako slabi u povlačenju novca iz EU fondova, ministrica Nataša Tramišak odgovara: “Novi podatak kaže da je to 36 posto, isplaćen iznos sredstava. Svakodnevno se radi na poboljšanju tih postotaka. Cilj nam je na sto posto doći.”

Povratak na Net.hr