'DATUM HDZ-OVACA I ONIH KOJI IDU NA MORE' / Povjesničar o datumu Dana državnosti: 'On je nametnut. Kao što je mnogo toga nemetnuto 90-ih'

Image
Foto: Screenshot/HRT

Klasić je objasnio kako je taj Sabor donio nekoliko vrlo važnih odluka poput prvog Ustava te odluku o prekidu odnosa s Jugslavijom 25. lipnja

30.5.2023.
14:11
Screenshot/HRT
Play logo

Povjesničar Hrvoje Klasić za N1 je komentirao obilježavanje Dana državnosti na datum 30. svibnja te istaknuo da je u pitanju jedan od najvažnijih dana u suvremenoj hrvatskoj povijesti jer su toga dana u klupe Sabora sjeli zastupnici koji su izabrani na prvim demokratskim višestranačkim izborima.

Klasić je objasnio kako je taj Sabor donio nekoliko vrlo važnih odluka poput prvog Ustava te odluku o prekidu odnosa s Jugslavijom 25. lipnja, koja će stupiti na snagu 8. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj datum je bitan, ali on nema nikakve veze s državnošću. Dakle niti je 30.5. 1990. Hrvatska postala država, niti je dobila državnost niti je postala neovisna država”, kaže Klasić. Podsjeća da Hrvati svoju državnost na razne načine brane i njeguju stoljećima prije tog datuma te da je u Ustavu Jugoslavije pisalo da je Hrvatska država.

Image
'SLUČAJ BEZ PRESEDANA' /

Plenković, Jandroković i Banožić čestitali Dan državnosti, ali jedan čovjek ukrao je svu pažnju: 'Bilo bi prirodno da se pridružio'

Image
'SLUČAJ BEZ PRESEDANA' /

Plenković, Jandroković i Banožić čestitali Dan državnosti, ali jedan čovjek ukrao je svu pažnju: 'Bilo bi prirodno da se pridružio'

'To je dan kada je HDZ osvojio vlast'

“Netko će reći da nije bila neovisna, ali od 1990. do jeseni 1991. godine Hrvatska je u sastavu Jugoslavije. Čak u Ustavu kojeg je donio taj višestranačkom Saboru piše da je Hrvatska u sastavu SFRJ. Od ljeta 1990. godine do jeseni 1991. godine, prvo u Predsjedništvu, a poslije i kao predsjednik Jugoslavije, sjedi jedan od najviše pozicioniranih HDZ-ovaca tada Stjepan Mesić. Dakle Stjepan Mesić je godinu dana od Dana državnosti predsjednik Jugoslavije”, podsjeća Klasić.

Kaže da je 30. svibnja dan kada je HDZ osvojio vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je trenutak od kojeg HDZ-ovci počinju sebe indentificirati s državom. Oni su država, nemam problema da se oni indetificiraju s državom, ali svi ostali nisu država i svi ostali su protiv države. Na bilo koji način. I to je problem”,upozorio je Klasić. Napomenuo je da datum ne mora uvijek odgovarati događaju te da je to stvar konsenzusa međutim, oko ovog konkretnog datuma to je izostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

“On je nametnut. Kao što je mnogo toga nemetnuto ’90.-ih godina, od grba, zastave”, rekao je Klasić i dodao da nije bilo dijaloga, volje i želje da HDZ s ikim dijeli činjenicu da smo dobili državu. Ovo je praznik kojeg slave HDZ-ovci i oni koji odu na more”, kazao je povjesničar Klasić te zaključio da se građani ne poistovjećuju s ovim datumom, kao ni političari koji znaju da je nametnut.

“ I iz te činjenice vi ne možete dobiti jednu masovnost kao što je to bilo u nekim vremenima i ljudi ni ne znaju što se točno dogodilo”, zaključio je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo