Poslije pet godina pravnih bitki, zagrebački Upravni sud je potkraj travnja u slučaju istospolnog para Šegota-Kožić presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje djeteta zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

Da je odluka Upravnog suda "velik trenutak" izjavio je Danijel Martinović iz udruge "Dugina obitelj", prenosi N1. Prema odluci, istospolni životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji.

"Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi", poručili su iz "Dugine obitelji".

Zahtjev da postanu posvojitelji Šegoti i Kožiću odbijen je 2016. i to zbog toga što su u istospolnom životnom partnerstvu. Nakon odbijenice tužili su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te je sud presudio u njihovu korist. Martinović objašnjava da je presuda važna jer daje za pravo da istospolni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji. Izrazio je nadu da Centri za socijalnu skrb neće ignorirati ovu presudu te da će postupati prema zakonu i tumačenju nadležnih sudova, piše N1.

Očekivali su 'dugačku pravnu odiseju', ali...

Podaci iz veljače 2021. pokazuju da je u Hrvatskoj 4439 djece bez roditeljske skrbi te je od toga njih 2133 u domovima. Kod udomitelja se nalazi 2306 djece.

"Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije; očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Jako smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj", rekao je Martinović medijima.

"Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje", naveli su iz Duginih obitelji.

"Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika", rekao je Danijel Martinović.