Play ponuda

'POTRUDITE SE DA SE NE VRATITE JER NEMAMO MJESTA NA ODJELU': / Beba u Karlovcu bi umrla da hrabra majka s njom nije odjurila u Zagreb

Image
Foto: Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dana 14. ožujka mlada je majka s bebom starom samo 19 dana i kćerkicom od dvije i pol godine u kasnopopodnevnim satima došla na odjel pedijatrije karlovačke bolnice.

20.3.2017.
7:13
Ilustracija: Miranda Cikotic/PIXSELL
Play ponuda

"To je bilo čudno jer dijete otkad se rodilo jako lijepo jede i nikad ne odbija dojku. Dvoje starije djece od četiri i dvije i pol godine su bili na antibioticima pa sam povela i dvogodišnju kćer jer je imala reakciju na antibiotik. Na karlovačkoj pedijatriji su bebu izvagali, preslušali i izmjerili temperaturu koja je iznosila 36,4 u guzi što je strašno nisko, ali su rekli da joj nije ništa i poslali nas natrag s uputama da samo čistimo nosić fiziološkom otopinom"; priča majka Daria Cinac (25).

'Liječnicima se ne smije suditi za pogreške!'

shimmer fallback

'Liječnicima se ne smije suditi za pogreške!'

shimmer fallback

'Liječnicima se ne smije suditi za pogreške!'

Beba se ne budi

No, najviše ju je šokirala poruka liječnika koji joj nisu ni krvnu sliku napravili: "Mama, potrudite se da se ne vratite jer nemamo mjesta na odjelu."

"Ipak je rođena ranije, ima 19 dana, kašljala je, a to je bio onaj mokri kašalj. Vratila sam se kući oko 19 sati i nakon sat vremena dijete presvukla i krenula joj čistiti nos. Ona je sve to prespavala. Skroz čudno jer inače jako viče dok joj čistim nos. Štipkam ju, okrećem, zovem, a ona spava. Dajem joj cicu, a ona odbija. Gura je jezikom kao da ne valja. Što god sam napravila ona se ne budi nego se samo promeškolji i nastavi sa spavanjem", priča dalje Daria.

Tada stižu mama, baka koja je medicinska sestra i muž Borna Taras. Beba tada postaje žuta i plava oko usta. Baka joj govori: "Daria, ovo dijete treba kisik."

I otac bez uspjeha pokušava probuditi bebu.

"Iz sekunde u sekundu mijenja boju kože, u jednom trenutku je bila plavo ljubičasta, vidim da nepravilno diše...", dodaje tata Borna.

'Nema potrebe za panikom'

Daria tada, već potpuno uspaničena, zove natrag na odjel i traži liječnika koji ju je pregledao te govori sestri zašto zove.

"Sestra prenosi poruku doktoru te se vraća i govori mi: 'Dijete koje je bilo pregledano kod nas je dobro, nema potrebe za panikom, kad bebica bude gladna probudit će se sama, ali ako ste baš tako jako zabrinuti dođite opet k nama'", priča Daria.

Nakon toga ona zove Klaićevu, javlja joj se medicinska sestra kojoj, ističe, nije ni stigla reći sve, a ona već počinje panično vrištati: "S bebom starom 19 dana koju ne možete probuditi nemate što biti doma! Zovite odmah Hitnu da vas vozi u bolnicu."

"Tada nastaje prava panika. Ulazim u sobu, a moja mama priča s Hitnom jer je Dina poplavila i ostala bez zraka. Dolazi Hitna, vade joj šećer, saturacija je 84 i govore odmah za bolnicu. Kad smo došli opet na odjel isti liječnik nas sa smiješkom na licu dočekuje i govori: 'Mama što je, kakva panika...' Ja govorim da je beba poplavila i ostala bez zraka. Oni je skidaju, opet preslušavaju pluća i sad mjere saturaciju koja je ispod 90, ali liječnik govori: 'Pa to je dobro...', užasnuto opisuje stanje u karlovačkoj bolnici Daria.

Odlazak u Zagreb

Ona zatim pokušava podojiti bebu koja povuče četiri puta i odustane. Počinje klonuti, plaviti, blijediti.

"Moja mama govori liječniku: Vidite li kako plavi, ali liječnik nastavlja tipkati po kompjutoru, a sestra je samo proviruje i govori: 'Ma nije ništa.' Ipak, nakon svega ipak odluče bebu ostaviti na promatranju. Liječnik govori sestri da dovuče krevetić jer je ne mogu ostaviti na odjelu jer nema mjesta nego će je smjestiti u ambulantu. Odnosno u sobicu do ambulante gdje smještaju djecu koja dobivaju infuziju i odmah nakon toga idu kući. Ma kakvo promatranje, mom djetetu nije dobro, mijenja boje, a oni bi je promatrali...", prisjeća se Daria koja se još nije oporavila od carskog reza, ima dvoje bolesne male djece kod kuće, a ne zna što će joj biti s najmlađim djetetom.

Tada se odlučuju, a već je 23.30 sati, otići u Zagreb. Daju joj papire da potpiše da na svoju odgovornost napušta bolnicu. Pitaju može li ih Hitna odvesti u Zagreb, ali dobivaju kratak odgovor: "Nema potrebe."

"Vidjela sam kako liječnik maše mojoj majci glavom da ne putujemo za Zagreb. Sjedamo u automobil i jurimo. Doslovno jurimo. Ja štipkam Dinu u automobilu i pokušavam je probuditi, dobiti neku njezinu reakciju i molim se Bogu da što prije dođemo", opisuje Daria dramatične trenutke sa svojim novorođenčetom.

U Klaićevoj šokirani

U Klaićevoj bolnici hitno su reagirali čim su se pojavili.

"U roku odmah čim smo došli u Klaićevu svi su se sjatili oko bebe. Nastala je totalna strka. Jedna sestra vadi joj krv, druga drži ruku, treća uvodi braunilu, jedan doktor je preslušava, drugi zove intezivnu, dolaze po nju i odvode je. A ja ostajem dati podatke. Liječnik pitao jesmo li mi stigli s Hitnom? Kažem mu da smo došli svojim automobilom jer su nam u Karlovcu rekli da nema potrebe da Dina ide za Zagreb. Nastaje muk sestara i doktora i onda mi govore da sam jako hrabra što sam se odlučila na taj put jer mojoj bebi nije dobro."

Kad je došla kćerkici na intenzivnu malena je već bila na infuziji, na nozi joj je bio aparat za saturaciju, na prsima za srce. Dariju šalju kući i kažu joj da nazove ujutro oko 9 sati.

Liječnik joj se tada javlja s lošim vijestima. Dina je kroz noć imala konvulzije koje su dovele do prestanka disanja i na respiratoru je.

"Nekoliko sati kasnije ja sam opet u Klaićevoj. Dočekuje me liječnica koja nas je zaprimila s riječima: 'Mama, jeste stigli? Ja sam još u šoku. Imali ste bolji nos od doktora. Što god vas je gonilo da se odvažite samo dovesti dijete dobro da vas je gonilo. Ona bi i tako završila kod nas jer Karlovac nije dovoljno opremljen, a pitanje je bi li liječnik na vrijeme reagirao i bi li tada preživjela jer bila je sve lošije i lošije. Da smo čekali temperaturu bilo bi kasno. Čovjek ne treba imati temperaturu da bi bio bolestan. Ona može nastupiti kasnije kako je i kod vaše Dine bilo.'"

Nakon tih riječi Daria se sledila, ali istodobno i osjetila olakšanje jer je svojoj bebi spasila život.

Beba ne može samostalno disati

Dini je dijagnosticiran RSV virus (respiratorni sincicijski virus) i trenutačno se nalazi na intezivnoj njezi, na respiratoru.

Infekcija RSV-om najčešća je u dojenčadi i male djece i često zahtijeva hospitalizaciju ili primanje na intezivnu. U tim je dobnim skupinama RSV najvažniji virusni uzročnik bronhiolitisa i upale pluća. Dina ima bronhiolitis i liječi se antibioticima.

Radi se o virusu koji je najčešće prisutan gdje ima mnogo ljudi, lako se prenosi i vrlo je otporan. Prenosi se kapljičnim putem odnosno udisanjem zraka sa sitnim kapljicama iz okoline u kojoj ima bolesnih ljudi. Kod odraslih i većine zdrave djece uzrokuje samo blagu infekciju gornjih dišnih puteva koja se manifestira simptomima prehlade i ne ostavlja posljedice.

"Dobiva antibiotik širokog spektra jer uza sve ima bakteriju kojoj još, kazala je liječnica, ne znaju ime i prezime. Ali reagira na antibiotik. No i dalje nije u stanju samostalno disati. No mi vjerujemo liječnicima u Klaićevoj jer stvarno rade sve da pomognu našoj djevojčici. Ja dolazim nekoliko puta dnevno izdojiti se, tako da Dina barem pije majčino mlijeko. Dok je na intezivnoj ne mogu biti s njom. Kad je prebace na odjel onda ćemo biti skupa", puna je nade Daria koja zahvaljuje od srca svim sestrama i liječnicima u Klaićevoj bolnici koji su odreagirali na svaku njezinu riječ i odmah prepoznali ozbiljnost situacije te se odgovorno i s puno pažnje bore za njezino ozdravljenje.

Karlovačka bolnica nije odgovorila na pitanja.

Play ponuda
Play ponuda