Djevojčica Ema jednu je večer dobila temperaturu, a njezina majka Tena je računala da će do jutra, uz tabletu, pasti. Ema je mimoišla i koronu koju su mjesec i pol ranije dobili svi u obitelji.

Nažalost, temperatura nije padala ni nakon nekoliko lijekova za snižavanje pa ih je doktorica za svaki slučaj poslala na testiranje, no nalaz na koronu je bio negativan. Emino stanje u međuvremenu je postalo je sve gore - bolovi u trbuhu, proljev, malaksalost.

"Temperatura je samo počela rasti, vrat joj se ukočio, nije se mogla okretati po krevetu, nije mogla spavati, jecala je od bolova", prisjeća se njezina majka u razgovoru za Dnevnik.hr. Na zaraznoj su posumnjali na streptokok, dali antibiotike i poslali ih kući, ali Emi je iz sata u sat postajalo sve gore i gore.

Prizor koji joj se urezao u pamćenje

"Vidjela sam da se gasi. Svakom minutom njoj se pogoršava, a ti joj ne možeš pomoći. U jednom me trenutku pitala hoće li ona to preživjeti. Ja sam se počela tresti, nisam znala što da radim", ispričala je majka Tena.

Kada se nakon svih simptoma počeo pojavljivati i osip, a uši postale ljubičaste, Emu su ponovno odveli u bolnicu. "Osip je izbijao oko očiju, usta, nije mogla hodati jer je bila slaba i doktor je odmah rekao da mora ostati na liječenju", priča Tena. Zatim je liječnica počela nabrajati: nizak tlak, dopamin za dizanje tlaka, sepsa, uvođenje centralnog katetera…

Bojala se u kakvom će stanju zateći Emu, a prizor kada je konačno ušla u sobu gdje joj dijete, prikopčano na aparate, spava sa širom otvorenim očima, urezao joj se u pamćenje.

Na riječkoj Kantridi Jasminka je gledala isti prizor kao i Tena - liječnici oko kreveta u kojem leži njezino dijete. Sreća u nesreći bila je ta da je Jasminkina prijateljica u Londonu dio COVID tima koji se susreo s puno takve djece i dijagnoza je, nakon majčina inzistiranja da se dječaku napravi antigenski test na koronu, konačno postavljena – MIS-C.