ISCRPLJUJUĆA BITKA

POTRAGA ZA EPIDEMIOLOZIMA: U ovoj krizi prijeko su nam potrebni, probleme stvara jedan zakon, a Capak rješenje traži – u vojsci

Epidemiologa nedostaje, pa Capak ističe kako koriste one zaposlene u vojci, a ističe kako će uposliti i završene doktore medicine

Za sada, hrvatski zdravstveni sustav se uspješno nosi s rastom broja oboljelih. Ali zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom te daleko brojnijeg testiranja,  kronično nedostaje epidemiologa, mikrobiologa, ali i općenito liječnika te  laboratorijskih djelatnika.

‘NEMA VIŠE ZATVARANJA, MORAMO JESTI’: Šef ‘Andrije Štampara’ o situaciji s epidemijom, a objasnio i kilometarske redove za testiranje

„Izrazito povećana aktivnost. Otežano funkcionira naš zdravstveni sustav i odrađujemo posao velikim naprezanjem“ rekao je za HRT Vjekoslav Jelić, pročelnik ureda za zdravstvo grada Zagreba. Epidemiologa nedostaje, pa Krunoslav Capak ističe kako koriste one zaposlene u vojsci, ali ističe kako će uposliti i završene doktore medicine.

‘Zakon nam dopušta zapošljavanje bez natječaja’

Iako će potraga za laboratorijskim djelatnicima biti lakša, obzirom da je na burzi rada trenutačno nezaposlenih 150 medicinskih tehničara i 114 medicinskih inženjera, potreba za njima će biti daleko veća. „Angažirat ćemo dodatne ljudske kapacitete, tako da zastoja bude što manje s obzirom na to da će biti vjerojatno velik broj potreba za testiranjem, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić.

Slično ističe i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar. „Nama zakon dozvoljava zapošljavanje na određeno vrijeme na 60 dana bez natječaja, koliko nama treba laborantskih tehničara i inženjera, toliko ćemo zaposliti“, jasan je.

Protuepidemijske mjere očito su ubrzale zapošljavanje zdravstvenog kadra.  Od početka godine zaposleno je više od  250 laboratorijskih stručnjaka, a od ovih koji su na burzi, predstojnica Regionalnog ureda HZZ Zagreb Marija Halić istiće da se radi o pretežno mladim osobama. „70 posto njih su u dobi do 30 godina s punim potencijalom i friškim kompetencijama, a 30 posto su osobe bez radnog iskustva“, zakjučuje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr