Zbogom prijateljima

RASPAD DOMOLJUBNE KOALICIJE: ‘Što će nam oni, imamo Hasanbegovića’

Obzirom na odlazak HSS-a, a po svemu sudeći i HSLS-a, u HDZ-u su sve bliži ideji da na izbore izađu samostalno.

Kako piše Jutarnji, HDZ-u su za sada prioritet izbori za šefa stranke, a onda će dalje odlučiti kako i s kim na parlamentarne izbore, iako i sami priznaju da su sve bliže opciji da na izbore izađu samostalno.

– Sada smo fokusirani na nedjelju 17. srpnja. Najvažnija stvar onda će postati sastavljanje lista iz kojih će se moći štošta iščitati – ističe drugi sugovornik iz HDZ-a, blizak Plenkovićevoj opciji.

Doduše, ako izbora uopće bude…

Ekskluzivno! Hrvatska na rubu državnog udara, HDZ otkazuje izbore i slaže novi Vladu

Partneri, ali ne koalicija

Neki u stranci kažu da HDZ-ov samostalni izlazak na izbore ne bi ujedno značio da neće biti suradnje s nekima od partnera.

“Vjerojatno ne bi bilo klasične koalicije, ali to ne znači da se na našim listama ne bi našli kandidati iz, primjerice, HSLS-a ili Hridi te neki nezavisni kandidati i stručnjaci – kaže izvor iz stranke, dodajući da o tome još nema nikakvih službenih odluka i da tek slijede ozbiljni razgovori o tome, ali i analize što bi moglo donijeti najbolji rezultat na izborima – samostalni izlazak ili neki drugi model s partnerima.

“Razgovaramo s partnerima i sigurno će se nastaviti neki oblik suradnje čak i ako ne bude klasične koalicije” kaže drugi izvor.

Hasanbegović pokriva ekstremnu desnicu

U HDZ-u ima i onih koji kažu da ne bi bilo dobro da HDZ ide samostalno jer slijede i lokalni izbori, a stranka u pojedinim sredinama dobro surađuje s nekima od partnera. No, zagovornici samostalnog izlaska na izbore kažu kako nema potrebe za nekim partnerima, pogotovo kad je riječ o HSP-u AS.

“Mislim da možemo ići i sami, što smo to imali od dosadašnje ekipe? Uloga HSP-a AS nije više što je bila sada kada imamo Zlatka Hasanbegovića. On može pokriti dio koji gubimo odlaskom HSP-a AS i koji Plenković ne pokriva” smatra naš sugovornik.

HSP AS bi ipak probao s HDZ-om

A izgleda da su toga svjesni i u HSP-u AS. HSP dr. Ante Starčević priprema se za prijevremene parlamentarne izbore kao da će na njih izaći samostalno, iako je primarni cilj stranke dovršiti pregovore s HDZ-om s kojim u koaliciji HSP AS namjerava odnijeti izbornu pobjedu, rečeno je u subotu u Iloku, nakon zajedničke sjednice Predsjedništva, stranačkih Odbora te Glavnog stana stranke.  Predsjednik stranke Ivan Tepeš  naglasio je kako će stranka buduće političko djelovanje usmjeriti ka demografskoj obnovi Hrvatske, sprječavanju odlaska mladih iz Hrvatske, reguliranju socijalnih prava građana koji žive na rubu ili ispod ruba životne egzistencije te gospodarskom napretku.

Liste će sve otkriti

Kad je riječ o sastavljanju lista, prema informacijama iz HDZ-a, na vodećim pozicijama vjerojatno će se naći Davor Stier, Damir Krstičević, Damir Jelić,Tomislav Tolušić, Ivana Maletić, Tomislav Ćorić… U HDZ-u računaju i na Zlatka Hasanbegovića, ali i na Olega Butkovića koji je donedavno slovio kao vrlo blizak bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr