ČEKA SE REVIZIJA

DALIĆ O AGROKORU: ‘Spriječili smo Todorića u poslovanju koje je koncern dovelo pred stečaj, a njegovo ekonomsko vlasništvo ne postoji’

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić smatra da se prava slika stanja u Agrokoru ne može dobiti u kratkom razdoblju te da će pravo stanje biti poznato nakon prijave tražbina 10. lipnja i kada revizori izrade bilancu za 2016. godinu.

Tada će se, kaže, vidjeti realni odnos imovine i obveza. “Taj odnos ukazat će na realnu vrijednost kompanije što će poslužiti kao temelj namirenja vjerovnika”, rekla je Martina Dalić  za Hrvatski radio.

“Todorića smo zaustavili kroz zakoniti postupak”

Odbacila je optužbe da Vlada štiti kriminal u Agrokoru, rekavši da “dolaze iz pojedinih dijelova političkog spektra i u stvari služe za dnevnopolitičke svrhe’.

“Ova je Vlada zustavila gospodina Todorića u načinu poslovanja koji je doveo Agrokor pred stečaj. Zaustavili smo ga u zakonitom postupku koji je omogućio da se poslovanje nastavi za vrijeme dok se provodi restrukturiranje”, rekla je te dodala da je pritom glavni zadatak Vlade jačanje institucija i zakonodavnog okvira.

Napomenula je da ni DORH niti druge institucije koje se bave nezakonitim aktivnostima nemaju posla jer Vlada sve radi zakonito.

OD 40,4 MILIJARDI KUNA DUGA 3,7 SU PRAVA ENIGMA: Revizori tragaju za novcem koji se ‘izgubio’ u Agrokoru

Izvješća nisu ukazivala na probleme u Agrokoru

Na pitanje je li ranije znala kakvo je stanje u Agrokoru, Dalić je kazala da je to bila privatna kompanija koja je dobivala pozitivne ocjene rejting agencija.

“Imali smo privatnu kompaniju koja se zaduživala na međunarodnim tržištima kapitala i bila praćena od rejting agencija. Ono što su međunarodne rejting agencije pokazivale i ono što su revizori potvrđivali nije ukazivalo na ovakve probleme. Izvještaji revizora bili su pozitivni do kraj siječnja nakon čega je agencija Moody’s objavila tri izvještaja koja su pokazala da rizici u Agrokoru rastu”, rekla je potpredsjednica Vlade.

RAMLJAK O ZATEČENOM STANJU U AGROKORU: ‘Kad sam došao, pitao sam direktora koliko novca imamo na računu. Rekao mi je 6 kuna’

“U nagodbi će doći do zamjene dugova za vlasništvo”

Osvrnula se i na vlasnički status Ivice Todorića u Agrokoru rekavši da funkcije vlasnika sada obavlja izvanredni povjerenik.

“U sudskome registru vlasništvo Agrokora ostalo je nepromijenjeno zbog toga što vlasništvo nije moguće oduzeti, ali ga je moguće ograničiti. Sama promjena formalno-pravnih podataka dogodit će se kada se namire vjerovnici. Ono što je danas sasvim jasno je da će u nagodbi doći do zamijene dugova za vlasništvo. Ako bi se na kraju procesa i u kojem minimalnom iznosu Todorić pojavio kao vlasnik to bi značilo da je zadnja lipa ovog duga u potpunosti naplaćena. Međutim, ono što stanje pokazuje jest da ekonomsko vlasništvo gospodina Todorića ne postoji’, zaključila je Dalić u intervjuu za Hrvatski radio.

BIVŠA MINISTRICA PRAVOSUĐA: ‘Moguće je da priča oko Agrokora završi uhićenjem Ivice Todorića’

Povratak na Net.hr