Play ponuda

Potpora BiH uz puno uvažavanje njezina suvereniteta

shimmer fallback
14.4.2010.
9:20
Play ponuda

U razgovoru s urednicima bosanskohercegovačkih glasila, čije je dijelove u utorak objavio politički magazin "Crta" Televizije BiH (BHT 1), predsjednik Josipović je potvrdio kako će osim boravka u Sarajevu i Mostaru posjetiti i Ahmiće te Križančevo selo u središnjoj Bosni kako bi tamo odao počast i bošnjačkim i hrvatskim žrtava iz razdoblja sukoba Armije BiH i HVO-a 1993. godine.

"Moja će poruka biti čvrsta, jaka i čista", kazao je Josipović.

Kazao je kako je temeljni cilj njegova posjeta BiH dati novi zamah odnosima između dviju država.

Podsjetio je da je jačanje odnosa Hrvatske sa susjedima bio jedan od najvažnijih ciljeva koje je naznačio kada je preuzeo predsjedničku dužnost te da to sada i ostvaruje, a da na isti način djeluje i Vlada Republike Hrvatske, odnosno premijerka Jadranka Kosor.

"BiH je Hrvatskoj posebno važan partner", kazao je Josipović podsjećajući na interes Hrvatske da BiH bude doista stabilna zemlja s tri ravnopravna naroda.

"Hrvatska kao jamac Daytonskog sporazuma tu želi pomoći do mjere koja nije zadiranje u suverenitet BiH", kazao je Josipović.

Pojasnio je kako se stoga ne želi miješati ni u odnose među hrvatskim strankama u BiH te da će za njega partner biti onaj koga izaberu glasači u BiH.

"To se ne da promijeniti nikakvim političkim arbitriranjem", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Komentirajući pitanje sudjelovanja Hrvata iz BiH na izborima u Hrvatskoj Josipović je kazao kako o tome postoje brojni prijepori koji traže razgovor.

Istaknuo je kako mu se ne sviđa to što otpori postojećem modelu (glasovanja) u nekim slučajevima prelaze i u animozitet Hrvata iz Hrvatske prema Hrvatima iz BiH.

"To je loša poruka i mislim da je važno da se to otkloni", kazao je Josipović sugerirajući da pravo sudjelovanja na izborima ne treba dovoditi u pitanje nego da treba osigurati da se oni provedu sukladno najvišim demokratskim standardima kao i da se provjeri odgovara li uopće XI. izborna jedinica potrebama dijaspore.

Istaknuo je kako je u konačnici interes svih da Hrvati u BiH opstanu, a da dosadašnje politike, uključujući i onu Hrvatske, "nisu bile najsretnije s aspekta tog interesa".

Prethodni članak:

arti-201004120006006

Play ponuda
Play ponuda