KRAJ ZAČARANOG KRUGA DUGOVA? / Konačno olakšanje za Hrvate: Potpisan memorandum koji bi trebao riješiti problem prešutnih minusa. 'Treba pomoći građanima'

Image
Foto: Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prešutni minusi čine 95 posto svih računa s minusima

22.7.2022.
21:16
Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL
Play logo

Stiže olakšanje za mnogobrojne građane koji koriste minuse po tekućem računu. Nakon 10 mjeseci konačno se počinje rješavati problem s prešutnim minusima koji čine 95 posto svih računa s minusima.

Memorandumom između ministarstva financija, HNB-a i 13 banaka do lipnja iduće godine banke klijentima moraju ponuditi prelazak na dopuštena prekoračenja, a od 1. rujna ove godine kreće i ograničavanje efektivne kamatne stope na "minuse". Ipak prešutni minusi kao takvi neće se posve ukinuti, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta prešutna prekoračenja su proizvod koji je slabije reguliran i skuplji za korisnike tih prekoračenja i jednostavno se temeljem toga pokazala potreba da se na neki način pomogne građanima", rekao je ministar financija Marko Primorac.

Image
GOTOVA IGRA /

Danas stiže tektonska promjena, kraj je ere jeftinog novca: Stručnjak objašnjava što to znači za ekonomiju i sve s kreditima

Image
GOTOVA IGRA /

Danas stiže tektonska promjena, kraj je ere jeftinog novca: Stručnjak objašnjava što to znači za ekonomiju i sve s kreditima

'Minus je zapravo kredit i mora se ugovoriti kao i svaki kredit'

Iako su banke sada dio rješenja, same su stvorile problem: automatizmom su prebacivale klijente na prešutne minuse i u tome imale svoju računicu. Nakon što je HNB 2017. godine donio odluku o efektivnoj kamatnoj stopi i time ograničio cijenu dopuštenog prekoračenja, takva regulacija je u velikoj mjeri utjecala na ekonomsku isplativost postojanja jednog takvog proizvoda.

Građani su nerijetko ulazili u prešutne minuse čak i do tri mjesečne plaće i upadali u začarani krug dugova. Jedan od aktivista za zaštitu građana od loših proizvoda banaka, koji još vodi bitku za švicarac, pozdravlja memorandum, ali i upozorava:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prešutni minus se mora zabraniti. Minus se mora ugovoriti jer je minus zapravo kredit i taj kredit mora biti ugovoren na način kako se krediti ugovaraju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ušteda od 240 kuna godišnje

Ipak, prešutni minusi neće se posve ukinuti nego donekle regulirati. Građani mogu birati hoće li se prebaciti u dopušteni minus ili će biti u kombinaciji dopuštenog i prešutnog minusa. Prešutno prekoračenje neće moći biti veće u tom dijelu od dopuštenog, a i prešutno prekoračenje neće moći iznositi više od jednog mjesečnog primanja.

"Ukoliko bi u potpunosti koristili, tijekom cijele godine, minus, onda se tu radi o nekakvim uštedama do 240 kuna otprilike", kaže guverner HNB-a, Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Zašto se ovaj problem rješava memorandumom, ali ne i zakonom?

"Ministarstvo financija je reklo da će pratiti provođenje memoranduma i u slučaju potrebe će donijeti zakonske promjene", rekao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo