SJEČA KADROVA

POTEZ NA ODLASKU: Ministar Nakić smjenjuje kompletno rukovodstvo bolnica!

Gotovo svi ministri tehničke Vlade potrudili su se povući neki kontroverzni potez na odlasku, pa tako i tehnički ministar zdravlja Dario Nakić.

On je odlučio smijeniti kompletan upravljački kadar u bolnicama, ali i pogodovati liječnicima koji jednom zauzmu te funkcije, piše Novi list.

Šefovi će moći obnašati funkcije i više od dva mandata

Tom će odlukom šefovi klinika, bolničkih zavoda i odjela te glavne sestre moći ponovno obnašati istu funkciju i dulje od sadašnjih maksimalnih dvaju mandata. A reizbor cjelokupnog upravljačkog kadra u šezdesetak bolnica ravnatelji moraju obaviti u sljedećih šest mjeseci.

Izmjenama dvaju pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih bolnica, te općih i specijalnih bolnica, koje se do 19. srpnja nalaze na javnoj raspravi, liberalizira se i sustav imenovanja, pa se šefovi klinika i odjela više neće birati samo javnim natječajem, nego će ih ravnatelj bolnice moći imenovati i na temelju internog natječaja provedenog u bolnici.

Postojeće ograničenje na maksimalnih osam godina koje liječnik može provesti na čelu klinike, što ga je u ožujku 2015. godine uveo tadašnji ministar Siniša Varga, izazvalo je veliko nezadovoljstvo među desecima liječnika koji su ciljali na vodeća mjesta u bolnicama ili su na njima već proveli određeni broj godina, piše Novi list.

JE LI MOGUĆE: Nakić stopirao projekt vrijedan 60 milijuna eura kojeg je već odobrila EU?

Gužva bolnica

Liječnička komora protiv produljenja mandata

Tim izmjenama Nakić ukida sporno ograničenje i otvara prostor da se predstojnik klinike ili šef odjela na istu funkciju kandidira i nakon što je na tom mjestu odradio dva uzastopna četverogodišnja mandata. Uvjet je da prije ponovne kandidature pauzira jedan mandat.

U Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) nisu za politiku produljenja predstojničkih mandata u bolnicama ako se njihovo imenovanje ne temelji na rezultatima rada, a nisu skloni ni izboru putem internih bolničkih natječaja.

“Ako netko nekvalitetno vodi odjel, ne zaslužuje ni da mandat dovrši do kraja”, odrješito kaže Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a koji smatra da su dva mandata na istoj funkciji dovoljna.

NOVA POBUNA U HDZ-u, OVAJ PUT ZBOG MINISTRA ZDRAVLJA: ‘Nakić će nas posvaditi s cijelim narodom’

Ministar želi ojačati politički utjecaj u zdravstvu

Nasuprot Nakićevu modelu internog natječaja za izbor šefova klinika i odjela, Goluža je skloniji institutu javnog natječaja.

“Javni natječaj jamči da će se birati među većim brojem kanditata, a svi zainteresirani mogu imati pristup. To je za mene bolje rješenje”, kaže Goluža.

Ministri zdravlja dosad su ovakve smjene, koje u pravilu imaju političku dimenziju, provodili na početku mandata ne bi li osigurali provedbu planirane politike. No, s obzirom na to da je Vlada pala i da se bliže izvanredni izbori, pokušaj ministra Nakića doima se kao jačanje političkog utjecaja u zdravstvu prije moguće smjene vlasti.

MINISTAR IMA PLAN ZA ZADRŽAVANJE LIJEČNIKA U HRVATSKOJ: Svi će moći dodatno raditi kod privatnika?

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr