POTPIS MEMORANDUMA

POTEGNULO SE I PITANJE INE: ‘Što je s kupovinom INA-e? Zar vam Dalić nije mogao pomoći?’; Plenković: ‘Nema tu nacionalne izdaje’

‘Gospodine Bernardiću, što se tiče INA-e. Nema nikakve nacionalne izdaje. Hrvatska država uzima naknade od eksploatacije nafte i od toga zarađuje’

Tijekom sučeljavanja šefa SDP-a Davora Bernardića i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića govorilo se o otkupu INA-e. Bernardića je zanimalo zašto je Plenković platio konzultante, a Plenković tvrdi kako što se tiče INA-e nema nikakve “nacionalne izdaje” te da Hrvatska uzima naknade od eksploatacije nafte i od toga zarađuje.

Naime, nakon što ga je Bernardić ironično pitao hoćete li imati ministara s obzirom da su im svi otišli “zbog korupcije”, Plenković je rekao kako je iz Vlade Zorana Milanovića otišlo devet. “Jako sam bio zadovoljan što sam se riješio četiri ministara iz Mosta. Jako sam sretan što je moja potpredsjednica Vlade dana glavna tajnica Vijeća Europe. Ostali su ili otišli u rekonstrukcijama, samo jedan jedini ministar u mojoj Vladi je trenutno u situaciji da se protiv njega vodi određena istraga.

Samo jedan jedini ministar je trenutno u situaciji da se protiv njega vodi istraga. Imate jako teške kvalifikacije za ministra Ćorića koji se dokazao. Gospodine Bernardiću, što se tiče INA-e. Nema nikakve nacionalne izdaje. Hrvatska država uzima naknade od eksploatacije nafte i od toga zarađuje”, rekao je Plenković.

PLENKOVIĆ: ‘Gospodine Bernardiću, ja sam osupnut, vi pretendirate biti premijer, a ne znate apsolutno ništa’

O suprugu bivše ministrice Martine Dalić

“Tamo sjedi gospodin Dalić, suprug vaše prve suradnice. Jeste potpisali memorandum za izvoz nafte?”, upitao je Bernardić, a Plenkovića odgovorio: “Gospodin Ćorić je potpisao memorandum. U Sisku radi 700 ljudi. Modernizacija rafinerije nafte u Rijeci… Janaf i INA su potpisali sporazum.”

“Što je s kupovinom INA-e? Zar vam Dalić nije mogao pomoći?”, upitao je dalje Bernardić. Plenković je uzvratio da je gospodin Dalić imenovan u vrijeme njegove Vlade.

Bernardić je upitao Plenkovića zna li koliko to košta. “Dvije milijarde eura, odnosno 15 milijardi kuna. Pola vlasništva INA-e u vlasništvu države i s obzirom na stanje na tržištu. Vi tvrdite da ne znate koliko košta INA?”

“INA je izlistana na burzi. Ne smije se licitirati s cijenama. Vi niste razgovarali sa savjetnicima… Savjeti koje smo mi čuli su vrlo kvalitetni i sadržajni i imamo inicijalnu ponudu. Ja to danas neću reći. Jako malo znate i dovodite građane u zabludu. Nastavljamo taj posao…”, rekao je Plenković

DAJTE SVOJ GLAS: Tko ‘pobjeđuje’ u debati – Plenković ili Bernardić?

Rafinerija u Sisku

Bernardić je potom uzvratio: “Ugasili ste rafineriju u Sisku, Sanader je dao upravljačka prava Mađarima. Vi ne znate što ste potpisali. INA plaća manju naknadu, koncesiju nego u Mađarskoj. Zašto je posao konzultanata dijelio s mađarskim vlasnikom? ”

“O kojem dijeljenju vi govorite? Ovoliko neistina i optužbi… Budite ozbiljni…”, prigovorio je Plenković. “Govorim istinu”, tvrdi Bernardić.

“Ova je Vlada učinila toliko dobra za sve, da ni vi ni vaši prethodnici niste nikada bili ni blizu tog položaja. Građanima treba govoriti istinu”, rekao je Plenković, Bernardić uzvratio da smo najsiromašnija zemlja.

BERNARDIĆ I PLENKOVIĆ SE SLOŽILI OKO JEDNE STVARI: ‘Hoćete li imati ministara jer su vam svi otišli zbog korupcije?’

Sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr