Play ponuda

POSVE JE JASNO: / "Hrvatska nabavlja rakete da zastraši Srbiju"

Image
Foto: N1

Hrvatska nabavlja balističke rakete kako bi zastrašila Srbiju, jer je američki interes da Srbija zna da se mora odlučiti za zapad.

8.1.2016.
12:26
N1
Play ponuda

"Riječ je o raketnom sustavu, koji ispaljuje balističke rakete, dakle radi se o 12 raketa na jednom oklopnom vozilu puta x vozila, i one se ispaljuju i do 120 km, ovisno o modelu. Nose bojeve glave, najčešće imaju kasetnu municiju i namijenjena je za zaustavljanje neprijateljskih prostora", objasnio je Marko Ćustić.

"Bitan je taj veliki domet, a Srbiju to brimne jer nema adekvatan odgovor na takvu prijetnju", komentirao je.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić pozvao je u četvrtak zemlje u regiji da se ne naoružavaju i poručio kako će i Srbija voditi računa o vlastitoj zaštiti, ustvrdivši kako je zamolio Ameriku da Hrvatskoj ne isporučuje oružje.

Image

Srbijanski premijer zamolio Ameriku da Hrvatskoj ne isporučuje oružje

Image

Srbijanski premijer zamolio Ameriku da Hrvatskoj ne isporučuje oružje

Srbijanski premijer zamolio Ameriku da Hrvatskoj ne isporučuje oružje

Proruski faktori

"Cilj je Hrvatske zastrašivanje Srbije, jer je američki interes da Srbija zna da se mora odlučiti za zapad. Ovo je samo jedan od koraka koje Amerika čini da Srbiju vuče prema europskim integracijama", smatra Ćustić.

"Oni su svjesni da je neupitno kretanje prema zapadu i postepeno priključivanje zapadnom, euroatlantskom vlaku, a opet imaju važne proruske faktore - jedan je srpska pravoslavna crkva, a drugi su najmoćniji tajkuni koji su zainteresirani za izvoz u Rusiju."

Rekao je i kako BiH ima dugu tradiciju proizvodnje streljiva, a Srbija industriju koja je nekad bila strahovito jaka, a sada se malo u nju ulaže, a i ljudi koji tamo rade su nezadovoljni time.

"Hrvatska ima malu, ali tehnološki izrazito sofisticiranu proizvodnju. Imamo znanje i tehnologiju koje su zahtjevne i trebalo bi dati izrazito priznanje ljudima koji rade u tome."

Napad ili obrana?

Na pitanje je li namjena tih raketa napad ili obrana, Ćustić je odgovorio da se u današnjem svijetu naoružavaju i jedni i drugi, ali to nije tako jednostavno. "Da mi je netko primjerice prije pet godina rekao da će se Ukrajina dijeliti na način na koji je Slobodan Milošević dijelio Hrvatsku, vjerojatno bih rekao da nije dobar analitičar", rekao je, a kaže i da je ovo dio obrane NATO saveza i Hrvatska apsolutno mora u tome sudjelovati, u skladu s obavezama koje je preuzela.

Pitanje iz Srbije iz N1 studija bilo je zašto bi RH pristala u takvom "zastrašivanju" i što će raditi s novim raketama? "Siguran sam da nitko neće ispaliti te rakete, ali RH ima svoju strategiju oružanih snaga i te joj se rakete uklapaju u to", kazao je Ćustić na N1.

Play ponuda
Play ponuda