Tvrtka jednog od viđenijih gostiju spornog Kovačevićeva kluba u Slovenskoj postavljala je protupožarne aparate u JANAF-u, koji su kasnije uzrokovali požare, doznaje RTL.hr. Iz JANAF-a pak tvrde da su sporne uređaje zamijenili te da su o tome bili svi obaviješteni. Tvrtka koja je postavljala aparate odbacuje odgovornost i sve demantira.

Kako piše RTL.hr, 109 aparata za gašenje požara u proteklih deset godina puštalo je tekućinu za gašenje i na taj način uzrokovalo kratki spoj na električnim instalacijama. Posao vrijedan 46 milijuna kuna s JANAF-om je radilo društvo Matadura iz Splita čiji je vlasnik, Damijan Krklec, priznao da je bio gost Kovačevićeva kluba u Slovenskoj 9.

"Nikad nisam ni čuo za gospodina, pa se vjerojatno nisam ni s njim ni družio. O tome nisam imao pojma i nadam se da će, ako je došlo do bilo kakvih propusta, se to istražiti i u konačnici da će se poduzeti ono što se treba poduzeti“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

JANAF o spornim uređajima

U JANAF-u su rekli da su od 2012. do 2020. s tvrtkom Matadura, uz spomenuti posao s protupožarnim aparatima, imali i ugovore u vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna. Također, naglašavaju da je sam Kovačević znao za probleme s protupožarnom zaštitom.

"Budući da su s protekom vremena uočeni nedostaci u opisanom sustavu, koji je samo jedan od segmenata protupožarne zaštite, Društvo je u cilju poboljšanja zaštite i sigurnosti, pristupilo zamjeni, o čemu su bili upoznati svi nadležni u JANAF-u", rekli su iz JANAF-a o protupožarnim uređajima.

Sudski vještak za požare Slobodan Kocijan rekao je da se protupožarni uređaji postavljeni u JANAF-u ne mogu atestirati, niti se jednom godišnje može provjeravati njihova ispravnost.

"Jedan dio tih proizvoda se ne atestiraju jer su za jednokratnu uporabu. Ako nešto takvo ima brtve i ne može se rastaviti na siguran način i ponovno sastaviti, onda je pitanje jer je nesigurno i zato se takvi uređaji ne postavljaju u takva postrojenja“, rekao je Kocijan.

Krklec: 'Niti jedan uređaj nije bio uzročnik požara'

Damijan Krklec je poslao očitovanje o spornim uređajima. "Niti jedan uređaj koji smo dostavili JANAF-u nije bio uzročnik požara, a o čemu smo JANAF-u svojedobno dostavili nalaz i mišljenje ovlaštenih osoba Visoke škole za sigurnost u kojem je isključena naša odgovornost. Svi ostali uređaji, a što nije bilo vezano uz požar, a kod kojih je zamijećena tvornička greška, zamijenjeni su u jamstvenom roku o trošku proizvođača, a ne o trošku JANAF-a", piše u očitovanju.

Također, Uskok navodno pregledava ugovore i poslove sklopljene između JANAF-a i Krklecove tvrtke zbog pogodovanja i sklapanja milijunskih poslova.